Koeajo: Mercedes-Benz A – kritiikkiin vastattiin

Mercedes on päivittänyt A-luokan ilmettä ja tekniikkaa. Tärkein uudistus on uusi ajotilan valintamahdollisuus.

Hinta alk. 28 518 €
Suomeen lokakuu 2015

Tykkäsimme

  • parantuneesta mukavuudesta
  • toimii paremmin yhdessä älypuhelimien kanssa
  • parantuneista moottoreista

Emme tykänneet

  • mukavuudella on hintansa
  • tilaa ei takapenkillä tai tavaratilassa liikaa

Mercedes halusi korostaa kolme vuotta sitten uudistuneella A-luokalla, että sillä on tarjota dynaaminen ja urheilullinen vaihtoehto kompaktiin perheautoluokkaan. Auton saaman kritiikin perusteella tässä ammuttiin jopa vähän yli, Aapelia on moitittu turhan napakasta alakerrasta. Tämä koettiin rasittavaksi etenkin pidemmillä matkoilla.

Mercedes on ottanut vinkistä vaarin, ja juuri faceliftin läpikäyneeseen autoon on tarjolla nyt mukautuva iskunvaimennus. Järjestelmä on sama, joka esiteltiin uudessa C-sarjassa toissavuonna. Mersu-kielellä puhutaan siis Dynamic Select -valikosta. Monella kilpailijalla on jo vastaava järjestelmä käytössä.

Jousituksen lisäksi kuljettajalla on mahdollista vaikuttaa myös moottorin käytökseen ja auton ohjaukseen. Esivalintoja on kolme: Sport, Comfort ja Eco. Neljäs nappi on Invidual, joka mahdollistaa valinnat oman maun mukaan. Järjestelmästä voi siis valita vaikkapa pehmeämmän jousituksen ja napakamman ohjauksen.

Muita facelift-muutoksia ovat tuumalla kasvanut kosketusnäytön koko ja sen parantunut grafiikka sekä matkapuhelinsovellukset, uudistetut moottorit (mm. A 45 AMG nyt 381 hv), kokonaan uusi malliversio (A 160/102 hv) sekä pienet muutokset auton ilmeeseen (maski, helma, takavalot, takapuskuri).

Muutoksilla A-sarjasta on tullut jotenkin aavistuksen aikuismaisempi. Tämä varmasti viehättää perinteisiä Mercedeksen ostajia sekä muutenkin iän myötä korostuvaa mukavuudenhalua. Tosin tässä pitää muistaa se, että tällaisia A:n ostajia on vain reilu kolmannes. Valtaosa A-sarjan ostajista vaihtaa Mercedekseen jonkin muun merkin leiristä.

Ja jos joku juoksee tarjousten perässä, uuteen A-sarjaan (A 160 ja A 180) on tarjolla tämän vuoden loppuun asti ns. Launch Edition -versio. Houkuttelevaan pakettiin on hinnoiteltu mm. automaattivaihteisto, peruutuskamera, automaatti-ilmastointi, LED-ajovalot sekä Style-varustepaketti.

Mercedes-Benz A 220 4Matic A
Moottori 1 991 cm3, 4-syl. bensaturbo
Teho 135 kW (184 hv) / 5 500
Vääntö 300 Nm / 1 200–4 000
0-100 km/h 6,9
Huippunopeus 228 km/h
EU-kulutus 6,3 l/100 km
CO2-päästöt 148 g/km
Mitat Pituus 4 299 mm, leveys 1 780 mm, korkeus 1 434 mm, akseliväli 2 699 mm
Omamassa 1 500 kg
Tavaratila 341–1 157 l

Lue myös:

    Uusimmat