Klubi-ilta sai räväkän päätöksen, kun naiskaksikko ei suostunut lähtemään: Kolmen lapsen äiti raudoitettiin käsistä ja jaloista sekä kannettiin poliisiautoon – ”raivohäräksi” kuvaillun kaverin päälle jouduttiin istumaan

Helsingin hovioikeus ei myöntänyt jatkokäsittelylupaa asiassa, jossa kaksi vuonna 1984 syntynyttä naista tuomittiin baari-illan päätteeksi syntyneestä kahakasta, jossa helsinkiläisyökerhon järjestyksenvalvojaa lyötiin nyrkillä suuhun ja poliisia potkaistiin sisäreiteen.

Välikohtaus sattui huhtikuussa 2017 Helsingin Kaikukadulla sijaitsevassa yökerhossa. Helsingin käräjäoikeuden aiemmin tänä kesänä antamasta tuomiosta käy ilmi, että kahakka sai alkunsa toisen naisen kadonneesta narikkalapusta. Naiset olivat humalassa.

Naiset eivät olleet saaneet narikasta toisen naisen takkia ja ryhtyneet räyhäämään järjestyksenvalvojille. Naisia oli kehotettu poistumaan paikalta, mutta he eivät olleet siihen suostuneet, vaan raivonneet järjestyksenvalvojille ja käyttäytyneet aggressiivisesti.

Suusta pääsi "hirveyksiä"

Suunsoitto eskaloitui lopulta väkivallaksi, kun toinen naisista täräytti mekastusta muualta ihmettelemään saapunutta järjestyksenvalvojaa suoraan suuhun.

Lyöty mies kertoi oikeudessa, että naisen suusta oli samalla tullut ”vaikka minkälaisia hirveyksiä”. Lyödyn miehen suusta puolestaan tuli verta.

Kun naiset otettiin hallintaotteeseen, sama nainen vielä yritti potkia järjestyksenvalvojia maasta käsin. Jossain vaiheessa nainen myös sylki yhden järjestyksenvalvojan kasvoille.

Nainen laitettiin käsirautoihin. Eräs oikeudessa kuulluista järjestyksenvalvojista kuvaili operaatiota vaikeaksi, sillä toinen naisista tuli samalla "päälle kuin raivohärkä”.

Toisen mukaan raudoitettava nainen oli protestoinut tilanteessa huutamalla "koko ajan" olevansa kolmen lapsen äiti.

– Oletteko onnellisia, kun olette laittaneet kolmen lapsen äidin rautoihin, naisen kerrotaan huutaneen.

Poliisilla kesti saapua

Lopulta naiset saatiin hallintaan ja paikalle tilattiin poliisi, joka saapui verkkaisesti – erään järjestyksenvalvojan mukaan noin tunnin tai puolentoista kuluttua.

Naiset eivät tuomion perusteella kuitenkaan ennättäneet tuossa ajassa rauhoittua, sillä vastustelu jatkui vielä virkavallan saavuttuakin.

Ovimiestä lyönyt nainen jouduttiin raudoittamaan käsien lisäksi myös jaloista, ja hänet nostettiin poliisiautoon kahden poliisin voimin. Tilanteessa nainen potkaisi poliisia sisäreiteen. Syytteen mukaan nainen tähtäsi haaroväliin.

Toinen nainen puolestaan sai maijan takaosaan matkaseurakseen naispoliisin, sillä naisen ei katsottu voivan olla yksin. Naispoliisi istui naisen päällä.  

Kiistivät syytteet

Käräjäoikeudessa naisia syytettiin useista rikoksista. Molemmat kiistivät kaikki syytteet. 

Naisten mukaan he olivat viettäneet pitkästä aikaa iltaa yhdessä ja heillä oli ollut mukavaa. Illan päätteeksi toisen narikkalappu oli kuitenkin hukkunut.

Asiaa oli naisten mukaan yritetty selvittää asiallisesti ovimiesten kanssa, mutta heiltä oli kertomansa mukaan vaadittu takista 50 euron suuruista maksua.

Kertomansa mukaan naiset olivat käyttäytyneet tilanteessa asiallisesti ja rauhassa. Jostain syystä ovimiehet olivat kuitenkin käyneet heihin käsiksi. 

Oikeudessa järjestyksenvalvojien yhteneväisiä kertomuksia pidettiin tapahtuma-aikaan humalaisten naisten versiota luotettavampina. 

Ovimiesten kertomuksen tukena oli myös valvontakameratallenne. 

Toiselle ehdollista vankeutta 

Järjestyksenvalvojaa lyönyt nainen tuomittiin 5 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta, pahoinpitelystä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Toiselle naiselle luettiin tuomio järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta sekä haitanteosta virkamiehelle. Hän sai lievemmän rangaistuksen, 40 päiväsakkoa, joista jää naisen tuloilla maksettavaa 280 euroa. 

Kärjäoikeus ratkaisi asian kesäkuussa. Ovimiestä lyönyt nainen valitti tuomiostaan hovioikeuteen, joka ei kuitenkaan ottanut asiaa käsiteltäväksi. 

Lue myös:

    Uusimmat