KKO: Tytti Yli-Viikarin ehdollinen vankeustuomio jää voimaan – "Ei piitannut selvistä määräyksistä"

Helsingin hovioikeus tuomitsi VTV:n ex-pääjohtajan kesällä yli kolmen kuukauden ehdolliseen virkarikoksista ja kavalluksesta.

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) entisen pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin ehdollinen vankeustuomio virkarikoksista ja kavalluksesta jää voimaan. Korkein oikeus (KKO) ei myöntänyt hänelle valituslupaa.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Yli-Viikarin kesällä yli kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. 

Tuomio virka-aseman väärinkäyttämisestä koski sopimusta, jolla eräälle VTV:n ylitarkastajalle maksettiin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta ennen eläkkeelle jäämistä. 

Yli-Viikari tuomittiin myös virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kavalluksesta, joka liittyi hänen virkamatkoiltaan saamiensa lentopisteiden käyttöön yksityismatkoihin.

KKO:ssa Yli-Viikari oli vaatinut syytteiden hylkäämistä.

"Ei piitannut selvistä määräyksistä"

Alun perin Helsingin käräjäoikeus oli tuominnut Yli-Viikarille sakkoja, mutta hovioikeus kiristi rangaistuksen ehdolliseksi vankeudeksi.

Hovioikeuden mukaan sakkorangaistus ei ollut Yli-Viikarille riittävä muun muassa siksi, että hänen menettelynsä oli hovin mukaan ollut pitkäkestoista ja toistuvaa. 

Hovioikeus katsoi, että Yli-Viikarin toiminta oli ollut myös erityisen moitittavaa ottaen huomioon hänen asemansa sekä piittaamattomuutensa selvistä määräyksistä.

Rangaistusta lieventävänä seikkana oikeus huomioi, että virka-aseman väärinkäyttämisen osalta teosta oli kulunut pitkä aika.

Lisäksi hovi tuomitsi hänet pantavaksi viralta ylijohtajan virasta. Oikeuden mukaan Yli-Viikarin syyksi luetut rikokset osoittivat hänet ilmeisen sopimattomaksi olemaan virkamiehenä.

Yli-Viikari sittemmin irtisanottiin VTV:stä. Hän valitti potkuistaan Helsingin hallinto-oikeuteen, joka helmikuussa hylkäsi valitukset. Yli-Viikari on hakenut asiassa valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat