Mainos

Kiviniemi torjuu epäilyt tasaveromalliin siirtymisestä

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) antoi tänään hivenen periksi energiaverojen maksajista tarkempia tietoja vaatineelle SDP:lle.

- Minulle sopii kyllä hyvin, että selvitetään nuo tarkat prosenttiosuudet, Kiviniemi sanoi eduskunnan budjettikeskustelussa.

Järin innostunut hän ei asiasta kuitenkaan ollut. Laimea vastaus tuli vasta pitkän tivaamisen jälkeen. Vaatijoiden etunenässä oli SDP:n ryhmäjohtaja Eero Heinäluoma.

- Onko tässä käymässä niin, että hallituksen tuoreiden veropäätösten myötä taakkaa siirretään yhä enemmän tavallisille pieni- ja keskituloisille kotitalouksille. Eikö olisi kohtuullista, että selvitettäisiin, miten verotuksen painopiste siirtyy, Heinäluoma vetosi.

Samaa hän oli yrittänyt edellisenä päivänä jo valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok) kanssa, mutta ilman minkäänlaista vastakaikua.

Kiistassa kysymys on ennen kaikkea tulevista energiaverojen korotuksista. Niillä saatavilla 700 miljoonalla eurolla paikataan aukkoa, jonka työnantajan kela-maksun poistaminen teki valtiontalouteen.

Vasemmisto-opposition mielestä kotitaloudet pistetään nyt maksamaan veroja, jotka ennen kuuluivat yrityksille.

- Ikävä kyllä ne ovat tasaveroja, joiden lopputuloksena tulonjako muuttuu, Heinäluoma sanoi.

Hän lisäsi, että veroja, joissa progressio toteutuu, on vain alle 10 prosenttia. Valtion tuloveroissa käytetty progressio merkitsee sitä, että veroprosentti kasvaa tulojen kasvaessa.

Kiviniemen mielestä oppositio on väittänyt virheellisesti, että lasku energiaverojen korotuksista menisi kokonaan kotitalouksille. Hän sanoi, että yli puolet päättyy yritysten maksettavaksi.

(MTV3 - STT)

Katso Timo Haapalan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.