Kirvoja kukkasissa? Näin hankkiudut niistä nopeasti eroon

Takana ollut kuiva ja lämmin kesä on tarjonnut hyvät olosuhteet kirvoille. Ei siis ole ihme, jos parvekkeen tai puutarhan kasveihin ilmestyy edelleen vihreitä lehtikirvoja.

Kirvojen torjuntaan kannattaa ryhtyä heti, kun niitä ilmestyy kasveihin. Useimmiten kirvat ovat lehtien alapinnoilla, nupuissa tai pienissä latvaversoissa. Jos kasvi on kärsinyt kuivuudesta tai saanut liian runsaan annoksen typpilannoitetta, se houkuttelee kirvoja luokseen.

Lehtikirvat jättävät kasviin tahmeaa ulostetta, mikä tarjoaa kasvualustan sienille ja homeille. Lisäksi kirvojen kautta kasveihin voi levitä virustauteja. Epätoivottujen hyönteisten torjuntatyöhön onkin hyvä ryhtyä viivyttelemättä!

Ota mäntysuopa käyttöön

Kirvojen torjuntaan suositellaan mäntysuopavettä tai luonnonmukaisempaa nokkos- tai maitovettä. Kasvit on hyvä käsitellä aineilla muutaman päivän välein, kunnes kaikki kirvat ovat kadonneet. Kirvojen valtaamiin koristekukkaisiin ainetta voi ruiskuttaa esimerkiksi sumupullolla.

Mäntysuopaliuos

  • 2–3 dl nestemäistä mäntysuopaa
  • 10 litra noin 20-asteista vettä

Sekoita vesi ja mäntysuopa keskenään ja käytä laimentamattomana. Vältä ruiskuttamasta kasveja auringonpaisteella, sillä se voi vaurioittaa lehtiä.

Maitoliuos

  • 1 osa rasvatonta maitoa
  • 1 osa vettä

Sekoituksella voi torjua sekä kirvoja että sienitauteja.

Nokkosvesi

  • 1 kg tuoreita nokkosia tai 250 g kuivattuja nokkosia
  • 5 litra vettä

Kaada noin 20-asteinen vesi nokkosten päälle ja anna seistä vuorokausi. Siivilöi neste ja käytä laimentamattomana.

Lähde: Satakunnan vihertietokeskus

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Kuva: Lehtikuva

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja