Mainos

Kirkasta päiväsi – ja ikkunasi

Varmista kevätauringon virkistävä vaikutus sisätiloissa ja ryhdy ikkunanpesupuuhiin.

Kirkas auringonvalo paljastaa karusti syksyn ja talven aikana ikkunoihin kertyneen moskan ja lian. Lika ikkunalasissa voi itse asiassa viedä jopa 40 prosenttia valon tehosta, joten ikkunanpesuhommiin on syytä ryhtyä, jos aikoo nauttia keväisen valon virkistävästä vaikutuksesta sisälläkin.

Kunnon välineet, hyvä lopputulos

Homma kannattaa hoitaa kerralla kunnolla. Näin vältytään ikkunoihin jääviltä likatahroilta ja kuivuneilta vesirannuilta, jotka pahimmassa tapauksessa pakottavat ryhtymään pesupuuhiin heti uudestaan.

Ikkunanpesusessio kannattaa aloittaa tarkistamalla välineet. Tarvitset sangon, ikkunanpesimen, ikkunankuivaimen ja säämiskän, ikkunaliinan tai nukkaamatonta paperia.

Pesuaineeksi käy astianpesuaine, yleispuhdistusaine tai ikkunanpesuaine. Muista kohtuus pesuaineen kanssa: ikkunaa ei tarvitse huuhdella, jos pesuainetta on käytetty riittävästi, muttei liikaa.

Jos ikkunoissa näyttää olevan maali- tai liimatahroja, varaa lähistölle myös partaterä. Erityisen likaista ulkoikkunaa varten kannattaa varata myös tilkka etikkaa sekä suihkutinpullo.

Huolellisuus on kaiken a ja o

Ennen varsinaista ikkunoiden kiillottamista kannattaa puhdistaa ikkunoiden puitteet. Saadaksesi todella siistiä jälkeä, voit ensiksi imuroida puitteet, pielet ja ikkunalaudan. Pyyhi ne tämän jälkeen kostealla rätillä. Pesuaineeksi tähän käy esimerkiksi käsiastianpesuaine.

Etene seuraavaksi varsinaisiin laseihin, jotka kannattaa pestä uloimmasta lasista alkaen. Näin näet kättesi työn jäljenkin paremmin. Aloita raaputtamalla liima- ja maalitahrat pois ikkunan pinnasta käyttämällä apuna partaterää. Raaputa varovasti vain yhteen suuntaan, ja varo ikkunanpinnan naarmuttamista.

Kun hankalimmat tarhat on saatu raaputettua pois, täytä ämpäri lämpimällä vedellä, johon on lisätty muutama tippa pesuainetta. Pese ikkuna pesimellä huolellisesti, jonka jälkeen vedä ikkuna kuivaksi tasaisilla yhdensuuntaisilla vedoilla ylhäältä alas tai sivulta sivulle. Kuivaa ikkunakuivain nukkaamattomaan paperiin tai liinaan aina ennen uutta vetoa – näin minimoit lasiin jäävien jälkien määrän. Muista vaihtaa pesuvesi riittävän usein!

Jos ikkuna näyttää edelleen likaiselta, sekoita yksi kupillinen etikkaa neljään kupilliseen vettä. Suihkuta etikkavettä ikkunan pintaan ja kuivaa ikkuna nukkaamattomalla paperilla. Paras tapa saada ikkunasta täysin tahraton, on pyyhkiä ikkunanpinta paperilla täysin kuivaksi.

Kuivaa vielä lopuksi ikkunan nurkat säämiskällä tai vaikka talouspaperilla. Viimeistele homma kuivaamalla ikkunalaudat.

Lue myös:

Lähteet: www.martat.fi, www.hgtv.ca
Teksti: Helena Mustonen/MTV3
Kuvat:Lehtikuva Oy

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.