Kirjeenvaihtajalegenda Helena Petäistö: Ranskan mellakat pahimmat sitten vuoden 1934 – "Tämä on hirveä juttu Ranskalle ja koko Euroopalle"

1:46

Suuret mellakat ovat järkyttäneet viime aikoina Ranskassa. Maassa pitkään asunut MTV:n entinen kirjeenvaihtaja Helena Petäistö arvioi, että kyseessä ovat pahimmat mellakat sitten 1930-luvun.

Katso video: Pariisissa siivottiin protestien jälkiä.

Kaikki olivat Petäistön mukaan odottaneet väkivaltaisuuksia viime lauantaina. Niiden rajuus kuitenkin yllätti.

– Sellaisia ei kai ole nähty Ranskassa sitten 1930-luvun. Jopa vuoden 1968 opiskelijoiden mellakat jäävät jälkeen, Petäistö arvioi. 

Petäistö kertoo viittaavansa äärioikeistolaisten mellakointiin Ranskassa vuonna 1934.

Mellakoissa on kuollut neljä ihmistä sen jälkeen, kun mielenosoitukset alkoivat yli kaksi viikkoa sitten, kertoo esimerkiksi BBC.

Mielenosoitukset alkoivat vastarintana polttoaineveroon suunniteltuihin korotuksiin. Tänään ilmoitettiin, että polttoaineveron uudistus jäädytetään kuudeksi kuukaudeksi. 

Poliiseja liian vähän

Mielenosoittajia on kutsuttu keltaliiveiksi, koska he ovat kantaneet huomioliivejä. Petäistön mukaan pahimmat rettelöijät ovat kuitenkin lähinnä äärioikeiston ja äärivasemmiston laitimmaisia siipiä. 

Ryhmien toimia voi kuvailla puolisotilaallisiksi. Petäistön tietojen mukaan osa mellakoitsijoista onkin ollut mukana sotatoimissa esimerkiksi Afganistanissa.

– Poliiseja oli liian vähän, heitä olisi pitänyt olla paljon enemmän, Petäistö sanoo.

Populisteille vankka ase

Mellakat eivät levinneet Petäistön asuinalueelle. Hänenkin lähistöllään sijaitseva tavaratalo kuitenkin suljettiin väkivaltaisuuksien pelossa. 

– Kävin katsomassa maanantaiaamuna kuitenkin paikkoja, kun siellä oltiin jo siistitty ja poltetut autot viety pois. Kyllä se oli hirveän näköistä, kun näyteikkunatkin olivat esimerkiksi rikki, hän sanoo. 

Petäistö ei usko, että Macron nousee enää tästä. Petäistö arvioi, että myös Ranskan uudistukset loppuvat.

Populistit saavatkin tapahtuneesta vankan aseen Macronia vastaan. 

– Tämä on hirveä juttu Ranskalle ja koko Euroopalle, Petäistö sanoo. 

Verovastaista kansaa

Petäistö muistuttaa, että ranskalaiset ovat verovastaisia. Hänen mukaansa Macron teki virheen siinä, ettei tarttunut toimeen ajoissa. Petäistö arvioi, että Macronilta jäi ymmärtämättä, että protestiliike veroja vastaan saisi kansan taakseen.

Nyt protestiliike on jo kääntynyt yleiseksi liikkeeksi Macronia vastaan.

– On hirveän vaikea saada tämä loppumaan, Petäistö sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja