Kirja: Prinssi Harrya pidettiin viimeiseen asti täysin pimennossa kuningatar Elisabetin kuolemasta

Prinssi Harry avautuu jälleen – tällainen on uusi kohuhaastattelu 7:10
Näin prinssi Harry avautui kohuhaastattelussa.

Omid Scobien kirja esittää hurjia väitteitä siitä, miten prinssi Harryn perheenjäsenet jättivät hänet huomiotta kuningatar Elisabetin kuoleman aikaan. 

Omid Scobien pian julkaistavan kirjan Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy's Fight for Survival mukaan prinssi Harry pidettiin viimeiseen asti pimennossa kuningatar Elisabetin  terveydentilasta ennen hänen kuolemaansa. Endgame julkaistaan 28. marraskuuta. 

Elisabet kuoli 8. syyskuuta vuonna 2022. Syyskuussa Harry ja herttuatar Meghan vierailivat Isossa-Britanniassa. Silloin hovi ilmoitti, että lääkärit olivat neuvoneet kuningatarta lepäämään. 

Harrylla ei kuitenkaan kirjan mukaan ollut aavistustakaan, että seuraavana aamuna Buckinghamin palatsi oli jo suunnittelemassa kuningattaren viimeisiä tunteja ja monarkian uuden aikakauden ensimmäisiä päiviä.

Harry sai pian puhelun tuntemattomasta numerosta. Kirjan mukaan hän jätti ne yleensä huomiotta, mutta tällä kertaa Meghan kehotti miestään vastaamaan. 

Kuningas Charles kertoi puhelimessa pojalleen, että hän ja kuningatar Camilla olivat lähdössä Balmoraliin, missä prinsessa Anne oli jo kuningattaren rinnalla. Hän käski Harrya menemään Skotlantiin välittömästi. Prinssi William, jonka kanssa Charles oli juuri puhunut, työskenteli matkajärjestelyjen parissa. 

Kirjan mukaan Harry lähetti veljelleen tekstiviestin kysyäkseen, miten hän ja prinsessa Catherine aikoivat päästä Skotlantiin, ja voisivatko he matkustaa yhdessä. Vastausta hän ei kuitenkaan saanut. 

Näin ollen hän joutui toimimaan omin päin. Kirjan mukaan Harrylle kerrottiin, että William oli jo hankkinut lennon prinssi Andrew'n ja prinssi Edwardin kanssa, mutta hän ei voinut ottaa yhteyttä keneenkään lennolle liittymisestä. 

– Sitä oli järkyttävää todistaa. Hän oli tässä täysin yksin, eräs Harrylle ja Meghanille läheinen lähde kertoi Scobielle. 

Charles soitti Harrylle toistamiseen ja kehotti tätä tulemaan yksin, sillä Catherinekaan ei olisi tulossa. Harry oli julkisesti jo kertonut matkustavansa Meghanin kanssa. Kirjassa kerrotaan, että Charles oli viitannut viralliseen säännöstöön, mutta todellisuus oli, että Catherine päätti hakea lapset heidän ensimmäisenä päivänään koulusta. 

– He eivät vain halunneet Meghania sinne, palatsin entinen avustaja kertoi.

Kirjan mukaan William ei vastannut Harryn toiseenkaan tekstiviestiin. Yksityiskoneessa olisi ollut paikkoja, mutta Harry jätettiin oman onnensa nojaan. 

Lopulta Harry otti yksityisen lennon Balmoraliin yksin. Tässä vaiheessa huhut kuningattaren poismenosta levisivät, mutta prinssi ei voinut tietää, olivatko ne totta. Charles ei kanna puhelinta mukanaan ja Williamiin hän ei saanut yhteyttä.  

William ja muut laskeutuivat kello 15.50 paikallista aikaa, ja saivat silloin tiedon kuningattaren poisnukkumisesta kello 15.10. Harryn kone nousi vasta kello 17.35. Harry pysyi siis pimennossa vielä 70 minuutin lentonsa ajan. 

Kirjan mukaan maanpinnalla käytiin keskustelua siitä, julkistetaanko kuningattaren kuolema ennen kuin Harrylla oli tieto siitä. Pääministerille Elisabetin kuolema vahvistettiin tuntia ennen Harryn lentokoneen nousua. 

Muut perheenjäsenet olivat jo kokoontuneet Skotlantiin käsittelemään uutisia ja ne oltiin valmiita jakamaan maailmalle. Palatsi väitti, että Charles yritti soittaa Harrylle, vaikka lähteiden mukaan siitä ei ollut todisteita. Ilmoitus julkistettiin kello 18.30, kun Harryn kone laskeutui huonon sään takia vasta 20 minuuttia myöhemmin.

– Harry oli murtunut. Kuningatar oli ollut hänelle kaikki kaikessa. Harry olisi halunnut tietää kuolemasta ennen kuin uutinen julkistettiin muulle maailmalle. Tämän kanssa olisi voitu odottaa hieman pidempään, ei se olisi isossa kuvassa muuttanut yhtään mitään, prinssin nimettömänä pysyttelevä ystävä kertoo kirjassa.

Prinsessa Anne otti Harryn vastaan Balmoralissa ja hän vietti hiljaisen hetken kuningattaren kanssa. Hän olisi toivonut tapaavansa myös isänsä, mutta Charles, William ja Camilla olivat jo lähteneet jatkamaan matkaansa Birkhallin asunnolle.

Kirjan mukaan Harry oli iloinen, kun sai jättää hyvästit isoäidilleen, mutta hän ei nähnyt syytä jäädä pidemmäksi aikaa. Niinpä hän varasi itselleen ensimmäisen vapaana olevan lennon pois Skotlannista. 

Charles täytti 75 vuotta 14. marraskuuta. Lähteet kertovat, että Harry ja Meghan olisivat soittaneet Charlesille tämän syntymäpäivänä päättäen useita kuukausia kestäneen hiljaisuuden isän ja pojan välillä. Asiasta uutisoi muun muassa New York Post

Lähde: People

Lue myös:

    Uusimmat