Kiristyksiä turvapaikkapolitiikkaan valmistellaan – "Kyseessä on tuhti paketti"

Sisäministeriö esitteli maanantaina hallitusohjelman mukaisia kiristyksiä Suomen turvapaikkapolitiikkaan. Ainakin osan kiristyksistä on määrä valmistua hallituksen esityksiksi ensi vuoden kevään ja syksyn aikana.

– Kyseessä on tuhti paketti, joka on jaettu palasiksi, koska jotkut asiat vaativat enemmän selvittelyä, sanoi maahanmuutto-osaston lainsäädäntöjohtaja Riitta Koponen sisäministeriössä maanantaina järjestetyssä tilaisuudessa.

Hallituksen tavoitteena on kiristää Suomen turvapaikkapolitiikkaa "pohjoismaiselle tasolle". Sisäministeri Mari Rantaselta (ps.) kysyttiin tilaisuudessa, mikä se pohjoismainen taso on.

Ministeri sanoi, että Norja ja Tanska tekevät tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa ja Ruotsi on tiukentamassa maahanmuuttopolitiikkaansa.

– On selvää, ettei Suomen kannata tänne Pohjolaan jäädä aivan erilaisilla säännöillä, kyllä ne kannattaa samaan suuntaan ajaa niin kuin nyt tehdäänkin. Ihan samalla tavalla Ruotsi haluaa asettaa lainsäädäntönsä EU-lainsäädännön sallimaan minimiin ja näin me olemme myös tekemässä, Rantanen sanoi.

Säästötoimena hallituksen on tarkoitus lisäksi muun muassa pienentää turvapaikanhakijan vastaanottoraha perustuslain ja vastaanottodirektiivin sallimaan minimiin.

Koposen mukaan raha on nykyisin muutamia satoja euroja. Rantanen sanoo, että summaa aiotaan pienentää 20 prosentilla.

Hallitusohjelman perusteella säästö ensi vuonna olisi noin 13 miljoonaa euroa.

Lue myös:

    Uusimmat