Mainos

Kiinteistöliitto: Energiaveromuutos toisi jopa 250 euroa lisää asumiskustannuksia

Tällä viikolla hallituksen budjettiriihessä keskustellaan muun muassa energiaverotuksen uudistamisesta. Tutkimusjohtaja Mauri Marttila Suomen kiinteistöliitosta spekuloi muutoksen tuovan sähkö- ja kaukolämpölaskuihin tuntuvan muutoksen.

- Kerrostaloasujalla sähkö- ja kaukolämpölasku nousee yhteensä noin 100 euroa ja omakotiasujalla samainen summa on noin 250 euroa.

Marttila kertoo MTV3:n Huomenta Suomessa, että esimerkiksi kivihiilen hinta saattaa nousta jopa 70 prosenttia. Kivihiili on peruspolttoaineena monessa kaukolämpölaitoksessa.

Tällä muutoksella valtio kerää noin 720 miljoonaa euroa. Perusperiaatteena uudistuksessa olisi se, että ilmastolle haitallisten polttoaineiden käyttö tulisi kalliimmaksi kuin uusiutuvien käyttö. Tällä Marttilan mukaan pyritään fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseen, mutta hän ei usko, että se ainakaan heti tulee tapahtumaan.

- En usko, että se vaikuttaa ihmisten asumismuotoon noin vaan. Tämä on niin iso veromuutos, että voi tulla myös virheratkaisuja. Sen takia olisi hyvä olla tällainen kolmen vuoden siirtymäjakso, jolloin muutoksiin osattaisiin varautua.

Hallitus ajaa muutoksen voimaantuloa jo vuodelle 2011.

- Tämä iskee perustarpeeseen, asumiskustannukset nousevat. Tämä ei kohdennu elinkeinoelämän aloille, kuten hallitus on toivonut. Lämmityksestä on kovin vaikea säästää. Varsinkin jos talvi on niin kylmä kuin se viime talvena oli, kertoo Marttila.

Marttila pitää uudistuksen hyvänä puolena sitä, että rakenneuudistuksen myötä eri energiamuodot tulee samanlaisesti verotetuksi.

- Nythän siinä on aikamoisia eroja, siinä mielessä tämä uudistus on hyvä asia. Mutta jos se kerralla tulee näin suurena, mitä on esitetty, niin se on huono juttu.

Vientiteollisuudelle energiauudistuksesta haittaa

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatisen mielestä energiaverotuksen suunta on oikea. Hänestä on hyvä, että verotusta siirretään enemmän kulutukseen, kun työnantajien Kela-maksut poistettiin vuoden alusta.

Jaatinen myöntää kuitenkin, että työnantajalle nettolasku säilyy edelleen suurena.

- Nyt työnantajan Kela-maksujen jättämä aukko korvataan verotuksen kustannuksella keräämällä veroja sekä kuluttajilta ja elinkeinoelämältä. Niin metsäteollisuuden että muiden energiaa paljon käyttävien vientiteollisuuden alojen osalta ongelma on siinä, että Kela-maksujen poistumisesta tuleva hyöty on pienempi kuin aiheutuvat lisäkustannukset.

Jaatisen mielestä eri alat hyötyivät eri tavalla Kela-maksun poistumisesta. Erityisesti vientiteollisuudelle energiaverotuksen korottuminen tuo kilpailukyvyn ongelmia.

- Kela-maksujen poistuminen toi 50 miljoonan euron hyvän vientiteollisuudelle, mutta energiaverotuksen kiristyminen toi 100 miljoonan euron lisäkustannukset. Viivan alle jää siis edelleen 50 miljoonan euron miinus. Se on merkittävä summa.

Suomen osalta energiakustannusten lisääntyminen vientiteollisuudessa saattaa Jaatisesta näkyä siinä, että toimijat eivät halua investoida Suomeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.