Mainos

Kiinan presidentti saapui Helsinkiin – ”Monet maat ovat kateellisia Suomelle”

2:40

Presidentti Xi Jinpingin Suomen-vierailu on noteerattu näyttävästi Kiinassa.

Kiinan presidentti Xi Jinping saapui Suomeen yhdessä vaimonsa Peng Liyuanin kanssa tiistaina. Presidentti pysähtyy Suomessa matkallaan Yhdysvaltoihin Floridaan, jossa hän tapaa presidentti Donald Trumpin.

– Monet maat ovat epäilemättä Suomelle kateellisia tästä vierailusta. Kyllä tämä vierailu on maailmanluokan uutinen, MTV Uutisten pitkäaikainen Kiinan-kirjeenvaihtaja Petri Saraste arvioi.

Saraste pitää myös Kiinan presidenttiä maailman vaikutusvaltaisimpana ihmisenä. Tätä hän perustelee maan väkiluvulla sekä myös sillä, että Xi Jinping on paitsi presidentti myös Kiinan kommunistisen puolueen johtaja sekä keskussotilaskomitean johtaja.

Kyseessä Xi Jinpingin ensimmäinen vierailu maassamme presidenttinä. Hän on kuitenkin käynyt Suomessa vuonna 2010, jolloin hän oli Kiinan varapresidentti sekä yksi yhdeksästä korkeimmasta puoluejohtajasta.

Edellisen kerran Kiinan johtaja on vieraillut Suomessa yli 20 vuotta sitten vuonna 1995.

Miksi sitten vierailun kohteeksi valikoitui juuri Suomi?

Yksi syy on se, että Suomi sijoittui sopivasti reitin varrelle matkalla Yhdysvaltoihin.

– Varmasti vaikutusta on myös Suomen 100-vuotisjuhlavuodella. Suomella on aina ollut myös hyvät suhteen Kiinaan.

Saraste sanoo, että kiinalaisilla on pitkä muisti.

– Kiinalaiset muistavat, että Suomi tunnusti ensimmäisenä Kiinan kansantasavallan.

Sarasteen mukaan vierailu on noteerattu näyttävästi Kiinassa.

– Siellä on esitetty muun muassa Suomi-aiheisia dokumentteja.

Tapaa presidentin ja pääministerin

Kiinan presidentti Xi Jinping tapaa tänään Suomen poliittista johtoa. Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottavat Kiinan presidenttiparin vastaan Presidentinlinnassa. Myöhemmin iltapäivällä Xi tapaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja puhemies Maria Lohelan (ps.).

Xin ja Niinistön on tarkoitus keskustella Suomen ja Kiinan välisistä suhteista sekä ajankohtaisista kansainvälisistä asioista.

Vierailu katkaisee tänään liikenteen osassa Helsingin keskustaa tunneiksi. Poliisin mukaan liikenneväylät Presidentinlinnan edustalla on suljettu aamulla kello 9–12.30 ja illalla kello 18.30–21.30.

Poliisi kehottaa ihmisiä välttämään autoilua keskustassa liikennesulkujen aikana. Ylikomisario Juha Hakola korosti STT:lle alkuviikosta, että liikennekatkoksissa ei ole taukoja.

Lisäksi Helsingin ilmatila on suljettu yleisilmailulta. Kielto kestää vielä huomiseen keskipäivään asti. Se ei vaikuta Helsinki-Vantaalle kulkevaan kaupalliseen lentoliikenteeseen.

Juttua päivitetty 5.4. kello 5.20.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.