Mainos

Kiinalaisissa leluhelmissä vaarallista huumetta

Bindeez-nimisiä helmiä on myyty myös Suomessa. Bindeez-lelut vedetiin Suomen markkinoilta alkuviikosta.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat vetäneet markkinoilta yli neljä miljoonaa rakentelusarjaa, jotka koostuvat veden avulla toisiinsa liimautuvista helmissä. Kiinassa valmistetut lelut sisältävät myrkkyjä, jotka nieltynä voivat aiheuttaa kooman.

Leluja on Yhdysvalloissa myyty tuotenimellä Aqua Dots. Uutiskanava CNN:n mukaan kyseessä on sama lelu, jota muun muassa Australiassa ja pohjoismaissa on myyty nimellä Bindeez.

Tutkijoiden mukaan leluissa on myrkkyjä, jotka ruuansulatusjärjestelmässä muuttuvat gammahydroksibutyraatiksi eli gammaksi. Gamma puolestaan on huumausaine, jota Suomessakin on tavattu katukaupassa. Yhdysvalloissa aine tunnetaan parhaiten siitä, että sitä on käytetty huumaavana aineena niin sanotuissa "treffiraiskauksissa" (date rape).

Suomessa Bindeez-lelut on vedetty markkinoilta alkuviikosta. Bindeezejä myivät tanskalaisen Top Toy -yhtiön BR-lelumyymälät ja Toys'R'Us -lelumyymälät.

- Bindeezit pantiin ensin myyntikieltoon, kun tanskalainen pikkutyttö joutui sairaalaan nieltyään kourallisen helmiä syyskuussa. Sen jälkeen leluihin tuli varoitustarra, jossa ne kiellettiin alle kolmivuotiailta. Lisäksi helmiin käsittääkseni lisättiin jotain ainetta, joka sai ne maistumaan pahalle, selvitti kuluttajansuojaviraston tuoteturvallisuusinsinööri Karoliina Puolanne.

Puolanteen mukaan Bindeezit kuitenkin palautettiin markkinoille, mistä ne vedettiin pois tiistaina.

Yhdysvalloissa ja Australiassa useita lapsia on joutunut sairaalaan nieltyään leluhelmiä. Tiettävästi kukaan ei kuitenkaan ole kuollut.

Yhdysvalloissa vedettiin markkinoilta myös liki puoli miljoonaa muuta kiinalaislelua, useimmat niistä pikkuautoja. Leluissa on liikaa myrkyllistä lyijymaalia.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.