Kiina lupasi ryhtyä hiilineutraaliksi – voiko lupaukseen luottaa? Suomalaisasiantuntijat kertovat, mitä päätöksestä pitäisi ajatella

Mitä Kiinan ympäristöponnistelut tarkoittavat Suomelle ja maailmalle? 8:26
Mitä Kiinan ympäristöponnistelut tarkoittavat Suomelle ja maailmalle. Katso keskustelu yltä.

Kiina kertoi viime viikolla, että se aikoo olla hiilineutraali vuoteen 2060 mennessä. Voiko lupaukseen luottaa? Suomalaisasiantuntijoiden mukaan voi.

Kiina ilmoitti viime viikolla suuresta päästövähennystavoitteesta. Maa aikoo olla hiilineutraali vuoteen 2060 mennessä. Ilmoitus on merkittävä, sillä Kiina tuottaa 28 prosenttia kaikista maailman hiilidioksidipäästöistä.

Mutta onko edelleen uusia hiilivoimaloita rakentavan valtion lupaus uskottava? Aalto-yliopiston professori Peter Lund ja Climate Leadership Coalitionin toiminnanjohtaja Jouni Keronen ruotivat asiaa MTV:n Uutisaamussa torstaina.

– Kyllä tämä on merkittävä ilmoitus. Kiina ei näin suurista päätöksistä ilmoita, ellei se ole tosissaan. Kiina on viimeiset 20 vuotta tehnyt valtavasti työtä sen eteen, että heillä olisi ratkaisuja vähentää päästöjä, Lund sanoi.

– Useimmiten Kiina on pitänyt lupauksensa ja toteuttanut nämä jopa etuajassa, Keronen kommentoi.

Miten ratkaisu tulee vaikuttamaan kiinalaiseen yhteiskuntaan? Katso Lundin ja Kerosen arviot artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat