Kiihkon kääntöpuoli: Seksin jälkeinen ikävä ilmiö vaivaa monia miehiä – näin voit selättää ongelman

2:27

Yhdynnän jälkeinen dysforia, eli siis seksin päätteeksi iskevä alakulo, on yleinen vaiva niin miehillä kuin naisillakin. Ilmiötä voi purkaa keskustelulla sekä itsetutkiskelulla.

Videolla seksuaaliterapeutti kertoo, mikä on yleisin seksiongelma ja miten siihen tulisi suhtautua.

Orgasmin jälkeinen alakulo on yleinen mutta vaiettu seksin jälkeinen vaiva. Psykologien piirissä ilmiöstä käytetään nimitystä yhdynnän jälkeinen dysforia. Yleisesti ajatellaan, että alakuloisuus johtuu hormonipiikin nopeasta laskusta seksin jälkeen.

Aiemmin yhdynnän jälkeistä dysforiaa on tutkittu vain naisilla, joiden on todettu kokevan alakuloa usein. Nyt Journal of Sex and Marital Therapy -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa kerrotaan, millaisia tunteita miehissä velloo seksisession päätyttyä. Tutkimuksesta kertovat esimerkiksi Health- sekä Inverse-sivustot.

Kaksi viidestä oli kokenut alakuloa seksin jälkeen

Australialaisen Queensland University of Technology in Brisbane -yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin 1 208 miehen kertomuksia seksielämästään. Tutkijat havaitsivat, että yhdynnän jälkeinen dysforia on yleistä myös miesten keskuudessa.

Kyselytutkimukseen osallistuneista miehistä 41 prosenttia oli kokenut seksin jälkeistä alakuloa. Viimeisen kuukauden aikana ilmiö oli koskettanut viidennestä vastaajista.

Yhdynnän jälkeistä dysforiaa on naisten kohdalla selitetty esimerkiksi henkisellä rasituksella, seksuaalielämän häiriöillä sekä aiemmin koetulla hyväksikäytöllä. Tuoreen tutkimuksen mukaan samat elementit vaikuttavat miesten seksin jälkeiseen olotilaan, hormonitasojen heittelyn lisäksi.

Tutkijoiden mukaan asia on ollut pimennossa, koska miesten seksuaalisuuteen liitetään erilaisia oletuksia kuin naisten.

Puhuminen ja masturbointi voivat auttaa

Inversen haastattelema, ihmisten sosiaalisia suhteita tutkinut professori Amanda Denes sanoo huomanneensa tutkimuksissaan, että aktin jälkeiset petipuheet ja sylikkäin olo voivat muuttaa kielteiset ajatukset myönteisiksi.

Asiasta voi keskustella petikumppanin lisäksi ammattilaisen kanssa, vinkkaa Healthin haastattelema seksuaaliterapeutti Ian Kerner.

Myös masturbointi saattaa auttaa ongelmaan: mies voi kokeilla, eroaako seksin jälkeinen olo riippuen siitä, onko orgasmi saavutettu itsetyydytyksellä tai yhdynnällä. Analyysi voi kertoa, mikä seksissä tunteet pintaan nostaa.

***

17:47

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja