Älä ryntää heti suihkuun seksin jälkeen! Viisi hyvää syytä maata lusikassa kumppanin kanssa

Kumppania kannattaa olla lähellä. Lue, mitä hyötyjä saat irti läheisyydestä.

Monen mielestä seksin jälkeinen lusikka-asento on liki parasta maailmassa.

Toronto Mississaugan yliopistossa tehtiin jopa tutkimus, joka osoitti, että seksin jälkeinen sylikkäin oleminen todella paransi parisuhdetta. Itse asiassa Archives of Sexual Behavior -lehdessä viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan suutelu, hyväily ja rakastava juttelu yhdynnän jälkeen ovat kaikki yhteydessä suurempaan tyytyväisyyteen sekä seksuaalisessa mielessä että parisuhteessa.

Toisille lusikka-asento on kuitenkin täyttä tuskaa. "On liian kuuma." "Tarvitsen tilaa." "En saa henkeä." "En pysty rentoutumaan."

Lusikka-asentoa vastustavalle kumppanille onkin syytä esittää muutama tiukka fakta syleilyn tärkeydestä. Shape-sivusto listasi viisi terveydelle tärkeää syytä, joiden vuoksi lusikalle ja muulle halailulle kannattaa antaa mahdollisuus.

1. Se tuntuu hyvältä

Halailu vapauttaa hyvän olon hormonina tunnettua oksitosiinia. 

– Se lisää onnellisuutta kaiken kaikkiaan, sanoo psykologi Elizabeth Lombardo Shape-sivustolle.

Lisäksi halailu voi vapauttaa endorfiineja, joita vapautuu myös esimerkiksi treenin tai suklaan syömisen jälkeen, huomauttaa gynekologi Renee Horowitz. Tämä tuo oman lisänsä hyvänolontunteeseen.

2. Se saa olon tuntumaan seksikkäältä

Ilmiselvin hyöty lusikka-asennossa makailusta on fyysinen lähelläolo kumppania. Halailu voi johtaa seksiin tai se voi olla rentouttavaa ja rakastavaa yhdessäoloa seksin jälkeen. Kehossa halailun seurauksena vapautuva dopamiini lisää joka tapauksessa seksihaluja. Ja tutkimusten mukaanhan seksi on hyväksi terveydelle niin fyysisistä kuin henkisistäkin syistä.

3. Se vähentää stressiä ja alentaa verenpainetta

Stressinhallintavalmentaja ja holistinen terapeutti Catherine A. Connors puolestaan muistuttaa, että fyysinen kontakti muiden kanssa voi auttaa vähentämään stressiä.

– Halailu, suutelu ja muut fyysiset teot lisäävät läheisyyshormonina tunnetun oksitosiinin tasoja – tämä kemiallinen reaktio voi auttaa vähentämään verenpainetta, mikä puolestaan vähentää sydänsairauksien riskiä, mutta voi myös auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta.

4. Se luo läheisyyttä

Tohtori Fran Walfishin mukaan halailu on hyväksi terveydelle sen aikaansaaman henkisen siteen vuoksi.

Walfish toteaa, että oksitosiini on tiukasti yhteydessä synnytykseen ja imetykseen, ja erään tutkimuksen mukaan sillä on biologinen rooli äidin ja vauvan läheisen suhteen luomisessa.

On tervettä haluta olla toista lähellä. Walfishin mukaan liian vähän tai liian paljon ei kuitenkaan ole hyväksi.

– Tarkkaile ja tutki omaa henkilökohtaista mukavuusaluettasi. Olet parempi kommunikoimaan kumppanisi kanssa siitä, kuinka paljon (läheisyyttä) tuntuu hyvältä ja milloin ollaan epämiellyttävän lähellä.

Walfishin mukaan tavoitteena on hyvä pitää sitä, että löytäisi tasapainon oman ja kumppanin mukavuusalueen ja tarpeiden välillä.

5. Se auttaa kommunikoimaan paremmin

Avioliitto- ja perheterapeutti David Klow muistuttaa, että halailulla on yksi erittäin tärkeä hyöty. Se nimittäin auttaa kommunikoimaan ilman sanoja. Terapeutin mukaan useimmat pariterapiaan tulevat parit valittavatkin nimenomaan kommunikaatio-ongelmistaan.

– Nonverbaalinen kommunikaatio voi olla hyvin voimakas tapa sanoa kumppanille, että 'ymmärrän sinua'.

Niinpä esimerkiksi halailu on oiva tapa viestittää kumppanille 'tiedän, miltä sinusta tuntuu'.  

Klow ehdottaa, että pariskunnat ajattelisivatkin toistensa syleilyä yhtenä kommunikaation muotona, jotta parisuhteesta tulisi rikkaampi.

Lähde: Shape

***

1:07

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja