Kevytlevitteet, -tuorejuustot ja -sulatejuustot puntarissa 24.1.2000

toim. Kati Nappa

Leivän päälle voi nykyään levittää hyvin monenlaisia levitteitä. Tavallisessa voissa ja jääkaappimargariineissa rasvaa on 80 %.
Saatavana on myös 60 tai 40 % rasvaa sisältäviä kasvirasva- tai voipohjaisia levitteitä.

Kevyempiä tuotteita tulee markkinoille koko ajan. Uusimmissa levitteissä rasvaa on vain 14 %. Tuore- ja sulatejuustovalikoimat ovat lisääntyneet myös valtavasti. Alhaisin rasvapitoisuus on tällä hetkellä sulatejuustossa 3 %.
Tuorejuustojen normaali rasvapitoisuus on n. 25. Useimmilla valmistajilla kevytvaihtoehdot sisältävät 13-14 % rasvaa.

Tuotteiden maustamisessa käytetään yrttejä, mausteita, katkarapuja, pekonia, kinkkuja, kasviksia jne. ja ne ovat joko kasvi- tai voirasvapohjaisia. Vähälaktoosisia tuotteitakin alkaa löytyä jo kiitettävästi.

Tuoteselosteesta, joka on valitettavan pientä tekstiä, selviää niin rasvaprosentti kuin käytetyt muuta aineet ja lisäaineet, joten se kannattaa aina lukea.

Itse voit valmistaa kevyttä tuorejuustoa rahkasta tai jogurtista, josta hera on valutettu pois. Lisää joukkoon mausteita, yrttejä, valkosipulia jne makusi mukaan. Kevytuorejuustoja ja -sulatejuustoja voit käyttää hyvin monipuolisesti ruoanvalmistuksessa esim. leivonnassa, kastikkeena, kastikkeissa, uuniruoissa, keitoissa, pataruoissa jne.

Lämpimät leivät


pieniä pyöreitä graham- tai ruisleipiä tai
perunarieskoja
maustettua kevyttuorejuustoa
keittokinkkua
tomaattia tai paprikaa

Sipaise leivät kevytlevitteellä, nosta päälle kinkkua suikaleina tai viipaleena ja sen päälle iso tomaattiviipale tai paprikasuikaleita. Tiputa päälle muutama kevyttuorejuustonokare ja kuorruta kuumassa uunissa tai grillissä kunnes leipä kuumenee ja saa väriä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja