Kevyet pikkujouluherkut

Joulunaika moninaisine herkkuineen ja juhlineen on jälleen käsillä. On mukava viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa. Kynttilät sytytetään valaisemaan vuoden pimeintä aikaa. Tutut tuoksut piparkakuista jouluglögiin kuuluvat asiaan jo pikkujoulusta alkaen. Perinteisistä jouluherkuista ryhdytään usein nauttimaan jo viikkoja ennen varsinaista joulua. Tällöin on vaarana, että lisäkiloja kertyy helposti.

Joulusta voi toki nauttia kevyemminkin, erityisesti pikkujoulujen aikaan. Painonvartijoiden julkaisemassa Joulupukki-lehdessä neuvotaan kevyitä herkkuja koko joulunajan varalle. Niistä nauttivat varmasti myös henkilöt, joilla ei ainakaan vielä ole paino-ongelmia. Eihän kenenkään kai tarvitse syödä lihottavaa ruokaa henkensä kaupalla!

Äyriäispiirakka

10 palaa

Pohja: 50 g rasiamargariinia (rasvaa enintään 40 %) 1 dl maitorahkaa 2 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja 1 dl ruisleseitä 1 tl leivinjauhetta 2 rkl kylmää vettä

Täyte: 200 g pakastettuja, kuorittuja katkarapuja 1 prk (250/150 g) veteen säilöttyjä simpukoita 1 dl tuoretta tilliä silputtuna (1 ruukku mizunaa) noin 10 minitomaattia 3 kananmunaa 1 dl kalalientä kuutiosta tai fondista 0,5 tl rouhittua mustapippuria 1 dl (50 g) kevytjuustoa raastettuna (rasvaa enintään 10 %) Mittaa kaikki pohjan ainekset vettä lukuun ottamatta kulhoon ja sekoita ainekset nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa halkaisijaltaan noin 25 cm:n piirakkavuoka leivinpaperilla ja taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Taikina on pehmeää. Jos taikina tarttuu käteen, kostuta käsi tai ripottele hiukan jauhoja työskentelyn helpottamiseksi. Laita piirakkavuoka jääkaappiin. Sulata katkaravut ja valuta hyvin. Valuta myös simpukat liemestään.

Ota piirakkapohja jääkaapista ja levitä sille katkaravut, simpukat ja tilli. Jos haluat lisämakua, suikaloi mizuna tillin sekaan. Halkaise tomaatit ja levitä piirakalle. Vatkaa kananmunat ja kalaliemi kevyesti sekaisin ja sekoita joukkoon pippuri sekä juustoraaste. Valuta kananmunaseos piirakan päälle.

Kypsennä piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 35 minuuttia, kunnes piirakan pinta ja reunat ovat hiukan ruskeita ja täyte on täysin hyytynyt. Anna piirakan jäähtyä hetki, nosta pois vuoasta ja leikkaa annospaloiksi ja tarjoa suoraan vuoasta. Tarjoa vihreän salaatin kera.

Vinkki: Mizuna eli japaninsinappi löytyy kaupan vihannesosastolta yrtti- tai salaattiruukkujen luota. Mizuna on kähäräisen salaatin näköistä, mehukasta ja maultaan mietoa.

Maukas vihreä salaatti

10 annosta

2 ruukkua erilaisia salaatteja (jääsalaattia, tammenlehvää, lollorossoa tms) pieni kerä (noin 200 grammaa) jäävuorisalaattia 1 ruukku rucolaa tai basilikaa 1 ruukku herneenversoja noin 200 g kurkkua 1 prk vihreää tankoparsaa 2 dl pikkukurkkuja etikkaliemessä tai vastaava määrä kuutiokurkkua

Pinnalle: 0,5 tl rouhittua mustapippuria noin 3 rkl balsamiviinietikkaa muutama basilikanlehti

Revi ruukkusalaatit käsin suikaleiksi ja levitä tarjoilukulhoon. Suikaloi jäävuorisalaatti ja rucola sekä silppua herneenversot. Suikaloi tai kuutioi tuore kurkku. Paloittele valutettu tankoparsa. Viipaloi tai suikaloi säilykekurkku. Levitä ainekset salaattikulhoon ja sekoita nostellen salaattiainekset sekaisin.

Ripottele juuri ennen tarjoilua salaatille mustapippuri ja roiski päälle balsamiviinietikka. Koristele basilikalla.

Sillin makuiset tomaatit

20 kappaletta

20 minitomaattia

Täyte: 1/2 prk (100 g) rasvatonta raejuustoa 5 palaa (50 g) silliä 1 valkosipulinkynsi 0,25 tl suolatonta sitruunapippuria 2 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna noin 0,5 dl rasvatonta ja maustamatonta jogurttia

Leikkaa minitomaateista kansi pois ja koverra sisus lusikalla. Sisuksen voit käyttää esimerkiksi johonkin keittoon tai kastikkeeseen. Valuta raejuustosta neste pois ja hiero raejuusto tahnaksi esimerkiksi kauhalla kulhon pohjaa vastaan.

Silppua silli mahdollisimman pieneksi ja murskaa valkosipulinkynsi. Sekoita raejuustotahnaan silli ja valkosipuli, sitruunapippuri sekä ruohosipuli. Ohenna jogurtilla sopivan notkeaksi. Annostele täytettä lusikalla tomaattien sisään jan nosta päälle kansi lakiksi.

Maustetahna kesäkurpitsapaloille

20 annosta

Maustetahna: 1 prk (250 g) maitorahkaa 2 valkosipulinkynttä murskattuna 0,5 dl chilikastiketta 0,5 tl juustokuminaa (jeera) hienonnettuna tai currya 2 tl sokeria

Koristeluun: tuoretta persiljaa tai korianteria silputtuna

Leikkaa kesäkurpitsasta tai kurkusta 20 kappaletta noin 1 cm:n paksuisia viipaleita. Sekoita kaikki tahnan ainekset keskenään ja viilennä jääkaapissa ennen tarjoilua. Nosta lusikallinen tahnaa kesäkurpitsa- tai kurkkuviipaleen päälle ja koristele persiljalla.

Lue myös:

    Uusimmat