Kevennetyt runebergintortut

Hieman keveämpiä, mutta silti niin herkullisia! Tässä ohjeessa osa torttujen rasvasta on korvattu kermaviilillä. Korkeiden runebergintorttu-muottien lisäksi voit käyttää muffinipeltiä tai folio- ja silikonivuokia. Tee silti kaunis koristelu ja kostutus perinteiseen malliin.

Kevennetyt runebergintortut

Noin 15 kpl

  • 3 munaa
  • 1 ½ dl sokeria tai fariinisokeria
  • 1 ½ dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 ½ dl korppujauhoja
  • 1 dl mantelilastuja tai piparimuruja
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • ½ tl manteliuutetta tai kardemummaa
  • ½ tl vaniljasokeria
  • 1 dl kermaviiliä (½ tlk) *
  • 100 g pullomargariinia *
  • Kostutus:
  • 1-2 dl vettä + 1 rkl sokeria + 1 tl manteliuutetta +2-3 rkl punssia, rommia tai vahvaa vadelmamehua
  • Päälle ja täytteeksi:
  • n. 2 dl vadelmamarmeladia/hilloa
  • sokerivesikuorrutetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon kuivat aineet (mausteet kannattaa sekoittaa ensin jauhoihin). Lisää sula rasva ja kermaviili ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina voideltuihin ja korppujauhotettuihin folio- tai muffinivuokiin. Voit käyttää myös torttumuotteja, silikonivuokia tai muffinipeltiä. Paina teelusikalla jokaisen tortun keskelle pieni nokare paistonkestävää marmeladia/hilloa.

Paista 200 asteisen uunin keskitasolla 15-20 min kauniin keltaisiksi leivonnaisten koosta riippuen.

Kostuta kypsät tortut sivelemällä niille reilusti maustettua sokerivettä. Laita vielä jokaisen tortut keskelle nokare vadelmahilloa. Koristele sokerikuorrutukselle pursottamalla kuorrutteesta rengas hillon ympäri.

VINKKI: * Saat vielä kevyempiä, jos korvaat margariinin kokonaan kermaviilillä, käytä tällöin reseptissä yhteensä 2 dl (1 tlk) kermaviiliä.

TIESITKÖ, että runebergintorttuna tunnetun leivonnaisen resepti oli alkuaan melko pelkistetty korppujauhoista ja muruista tehty leivonnainen. Tortun nimi tulee siitä, että Runeberg söi näitä mielellään aamiaisryyppynsä kanssa.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat