Hieman keveämpiä, mutta silti niin herkullisia! Tässä ohjeessa osa torttujen rasvasta on korvattu kermaviilillä. Korkeiden runebergintorttu-muottien lisäksi voit käyttää muffinipeltiä tai folio- ja silikonivuokia. Tee silti kaunis koristelu ja kostutus perinteiseen malliin.
Kevennetyt runebergintortut
Noin 15 kpl
- 3 munaa
- 1 ½ dl sokeria tai fariinisokeria
- 1 ½ dl erikoisvehnäjauhoja
- 1 ½ dl korppujauhoja
- 1 dl mantelilastuja tai piparimuruja
- 1 ½ tl leivinjauhetta
- ½ tl manteliuutetta tai kardemummaa
- ½ tl vaniljasokeria
- 1 dl kermaviiliä (½ tlk) *
- 100 g pullomargariinia *
- Kostutus:
- 1-2 dl vettä + 1 rkl sokeria + 1 tl manteliuutetta +2-3 rkl punssia, rommia tai vahvaa vadelmamehua
- Päälle ja täytteeksi:
- n. 2 dl vadelmamarmeladia/hilloa
- sokerivesikuorrutetta
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon kuivat aineet (mausteet kannattaa sekoittaa ensin jauhoihin). Lisää sula rasva ja kermaviili ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina voideltuihin ja korppujauhotettuihin folio- tai muffinivuokiin. Voit käyttää myös torttumuotteja, silikonivuokia tai muffinipeltiä. Paina teelusikalla jokaisen tortun keskelle pieni nokare paistonkestävää marmeladia/hilloa.
Paista 200 asteisen uunin keskitasolla 15-20 min kauniin keltaisiksi leivonnaisten koosta riippuen.
Kostuta kypsät tortut sivelemällä niille reilusti maustettua sokerivettä. Laita vielä jokaisen tortut keskelle nokare vadelmahilloa. Koristele sokerikuorrutukselle pursottamalla kuorrutteesta rengas hillon ympäri.
VINKKI: * Saat vielä kevyempiä, jos korvaat margariinin kokonaan kermaviilillä, käytä tällöin reseptissä yhteensä 2 dl (1 tlk) kermaviiliä.
TIESITKÖ, että runebergintorttuna tunnetun leivonnaisen resepti oli alkuaan melko pelkistetty korppujauhoista ja muruista tehty leivonnainen. Tortun nimi tulee siitä, että Runeberg söi näitä mielellään aamiaisryyppynsä kanssa.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy