Mainos

Kevät tulee – ja allergiat myös

Siitepölyallergisen on nyt aika varustautua kevääseen. Etelä-Suomessa ennustetaan koivun siitepölyä tulevan runsaasti, pohjoisessa kukinta voi jäädä keskimääräistä vähäisemmäksi.

Allergisen kannalta tärkeää on myös siitepölyn laatu. Kukinta-ajan säät ratkaisevat, kuinka allergeenista siitepölyä puissa ehtii kehittyä, ennen kuin hiukkaset vapautuvat hengitysilmaan.

– Tehokkaalla lääkityksellä allergiaoireet pysyvät kurissa hankalankin kevään ajan. Lääkkeinä käytetään antihistamiinitabletteja, nenäsuihketta ja silmätippoja. Suihkeiden käytössä on tärkeää muistaa säännöllisyys, silloin tällöin otettu suihke ei helpota oireita, opastaa allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja Astmaliitosta.

Vuorenmaa muistuttaa, että lääkitys kannattaa aloittaa viimeistään viikkoa ennen siitepölykauden käynnistymistä. Lääkkeitä myydään apteekeissa ilman reseptiä, vaikkakin lääkärin reseptillä lääkkeet tulevat halvemmaksi. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, jos kyseessä on lapsi tai jos oireet ovat voimakkaita eivätkä lienny lääkityksellä. Lääkärille on syytä mennä myös, jos oireet ovat astman kaltaisia.

– Astmaa sairastavan siitepölyallergisen on hyvä muistaa, että astmaoireet voivat pahentua siitepölykaudella. Siksi astmalääkitystä kannattaa tehostaa siitepölykauden alkaessa, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa kertoo.

Allergia- ja Astmaliitto jäsenyhdistyksineen järjestää valtakunnallisen Allergiaviikon viikolla 15 eli 12.–18.4. Vuosittainen tapahtuma herättelee allergisia siitepölykauteen. Kampanjan aikana järjestetään lukuisia tapahtumia kautta maan: saatavilla on ilmaista neuvontaa, oppaita ja lehtiä. Viikolla on myös luentoiltoja ja virkistystapahtumia.


(MTV3/Helmi)

Kuva: Shutterstock

Lähde: Allergia- ja Astmaliitto

Lisätietoa allergiasta löydät osoitteesta www.allergia.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.