Mainos

Keskusta: Hallitus petti lapsiperheet

Keskustan eduskuntaryhmän johto syyttää hallitusta lapsiperheille annettujen lupausten pettämisestä ja antautumisesta työttömyyden edessä.

Ryhmän työvaliokunta otti tänään pitämässään kokouksessa kantaa hallituksen budjettiesitykseen. Keskustan näkemyksen mukaan poliittisen kentän äärilaidasta toiseen ulottuva Lipposen hallitus ei kyennyt tekemään viimeisessäkään budjetissa vaadittavia uudistuksia.

Hallitus tunnustaa ryhmän mielestä suurtyöttömyyden kääntyvän uuteen nousuun tekemättä asialle mitään.

Kannanotossaan keskusta huomauttaa, että kaikki perhe-etuudet jäävät alhaisemmalle tasolle kuin ne olivat Lipposen hallituksen aloittaessa vuonna 1995. Myös kansalliseen terveyshankkeeseen liitetyt suuret toiveet romahtivat budjettiesityksessä.

Keskustan ryhmänjohtaja Mauri Pekkarinen epäilee, että laajapohjaiselta hallitukselta puuttuu yhteinen selkeä arvopohja. Budjettipolitiikka jää sen vuoksi kompromissien hakemiseksi, eikä rakenteellisiin uudistuksiin rohjeta ryhtyä esimerkiksi työttömyyden voittamiseksi.

Kannanotossa tuomitaan talousarvioesityksen sisältyvien veroratkaisujen työllisyysvaikutukset olemattomiksi. Polttoaineveroa korottamalla ja kuntatalouden ahdinkoa lisäämällä hallitus päinvastoin kiristää monen kansalaisen verotusta.

Keskusta uudistaa vaatimuksensa heikommin tuottavan työn työnantajamaksujen alentamisesta, jotta erityisesti palvelualoille syntyisi uusia työpaikkoja.

Kokoomuskin otti asian vaatimuslistalleen kesäkokouksessaan, mutta ei Pekkarisen mukaan edes esittänyt asiaa riihessä.

Keskusta soimaa hallitusta myös kuntien talouden kiristämisestä, mikä johtaa palvelujen heikkenemiseen monissa kunnissa. Lääkekorvausten omavastuun korottaminen vaikeuttaa entisestään sairastavien ihmisten asemaa.

Lipposen hallitusten perhepoliittista tilinpäätöstä ryhmä pitää karuna.Vielä puoluekokouksissaan hallituspuolueet esittivät kilvan korjauksia, mutta viimeisessäkään budjetissa ei ole luvassa korotusta lapsilisiin tai kotihoidon tukeen. -Minimiäitiyspäivärahan mitätön lisäys ei helpota perheiden tilannetta, kun korjaustarve olisi lähes kymmenkertainen.

Talouslinjaus lokakuussa

Keskusta ei aio laatia yhteistä varjobudjettia kristillisdemokraattien kanssa. Pekkarinen lupaa kuitenkin tehdä sen kanssa asiakysymyksissä yhteistä oppositiopolitiikkaa. Myös vihreät kelpaavat rintamaan.

Keskustan eduskuntaryhmä laatii lokakuussa oman budjetti- ja talouspoliittisen linjapaperinsa. Myöhemmin syksyllä keskusta valmistautuu budjettiäänestyksiin sorvaamalla oman vaihtoehtonsa satoihin talousarvion momentteihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.