Kesän ulkohetkiin kannattaa panostaa

Lämmin ilma houkuttelee kolean kevään jälkeen parvekkeelle, verannalle ja puutarhaan. On tullut ulkokalusteiden aika. Kokoon taitettavat pöydät ja tuolit, penkit, divaanit, keinut ja aurinkovarjot tekevät olon lokoisaksi. Viihtyvyyttä lisäävät myös kukat, kesäiset tekstiilit, iloiset ruukut ynnä muut hurmaavat kesäsomisteet.

Puutarhakalusteissa tyyliä

Ulkokalusteiden ulkonäköön ja suunnitteluun on viime vuosina talouden nousun myötä kiinnitetty entistä enemmän huomiota. Viihtyvyyteen ja esteettisyyteen on nyt varaa satsata. Tänä kesänä ulkokalusteiden tarjonta ilahduttaa kuluttajaa monipuolisuudellaan. Tarjonnan paljous näkyy myös hinnoissa. Huokeimpien tuolien ja pikkupöytien hinnat kieppuvat sadan markan korvilla.

Kauppojen kesäkalusteista löytyy moneen tyyliin sopivaa. Vankkarakenteiset ja selkeälinjaiset puukalustesetit tarjoavat mahdollisuuden koota ihastuttavia ryhmäkokonaisuuksia puutarhaan tai patiolle. Samaan sarjaan voi löytyä tuolien, penkkien ja erikokoisten pöytien lisäksi mm. tarjoiluvaunuja, erilaisia aurinkovarjoja, puutarhakeinuja, lepotuoleja ja jakkaroita.

Suurikokoisia puukalusteita sopivampia vaihtoehtoja pienille parvekkeille ja kuisteille ovat keveämmät klaffituoliryhmät puusta, metallista tai muovista. Myös korikalusteet kuuluvat kesään. Ne ovat omiaan vaikkapa verannan tai aurinkohuoneen leponurkkauksessa.

Aurinkovarjo tuo helteellä helpotuksen vähäpuustoisella pihamaalla. Varjo-ostoksilla kannattaa miettiä, mikä koko vastaa parhaiten tarvetta. Varjoja löytyy jättikoosta pikkuruisiin, parvekkeelle tai uimarannalle tarkoitettuihin päivävarjoihin asti. Myös puutarhaan tarkoitettuja telttamaisia katoksia näkyy markkinoilla yhä enemmän. Korkean telttakatoksen alla on miellyttävä pitää puutarhakutsuja paahtavassakin auringossa.

Vanhasta uutta

Piristävää vaihtelua vanhoihin kalusteisiin saa edullisesti pienellä vaivannäöllä. Esimerkiksi pinttyneet ja tylsät muovituolit voi huputtaa muodikkaista kesäkankaista ommelluilla irtopäällisillä. Irtopäällisten avulla voi muutenkin kätevästi vaihtaa tyyliä niin kuistilla, verannalla kuin puutarhassakin maun muuttuessa tai kyllästymisen myötä. Ihastuttavia yksityiskohtia päällisiin saa somistamalla niitä tereillä, kirjonnoilla, tilkuilla, napeilla tai nauhoilla - tai vaikkapa nyt niin trendikkäillä röyhelöillä.

Tuoleille ja penkeille ilmettä antavat niin ikään myös mittojen mukaiset istuintyynyt. Sisätilojen sisustuksissa vallitsevat runsaat tyynyvuoret ovat siirtyneet myös ulkotiloihin ylellisyyttä ja viihtyisyyttä lisäämään. Tyynyjä voi löytyä runsaasti keinuista, penkeiltä ja tuoleilta kesän trendiväreissä ja kuoseisssa: toisaalta hempeitä kukkia, herkullisia värejä, kirjontaa, pastelleja, ruutuja ja rimpsuja, pitsiä ja koristeellisia koukeroita toisaalta yksinkertaista ja aistikasta.

Uusi maali on tietenkin yksi huomattavista uuden ilmeen antavista valttikorteista, jolla voi saada aikaan huimia muutoksia. Rohkeat kokeilijat voivat leikitellä väreillä puutarhassaan. Kukapa uskaltaa maalata kulahtaneen mutta yhä kelvollisen puutarhakalustonsa ajassa vallitsevalla vaaleanpunaisella uskoen pitävänsä siitä vielä vuoden kuluttua? Vanhan korituolinkaan maalaamista ei kannata empiä. Sen uusi elämä voi olla sangen houkuttava vaikka kukallisena tai valko-lila-raitaisena.

Yksityiskohdilla vivahteita kokonaisuuteen

Auringon kylpiessä lasisella verannalla tai katetulla kuistilla leppeää tunnelmaa korostavat keveät, hulmuavat verhot tai läpikuultavat kaihtimet. Herkkiä kukkakankaita, harvasidoksista, valkoista pellavaa, puuvillabatistia, ruusuja, ristipistoja, silkkinauhoja, utuisia, vaaleita värejä, hempeää keltaista, kevään vihreää, liilaa, sinistä, pinkkiä - näistä syntyvät alkukesän ihanimmat verhot. Ikuinen klassikko kesäverannan somistuksessa ovat kuitenkin mummon virkkaamat valkeat kapat.

Penkin tai nojatuolin voi komistaa virkatulla, pitsisellä peitteellä tai kesäisellä saalilla. Parvekkeella ja puutarhassakin voi aurinkoisilla ilmoilla pitää tuolin nojalla varalla värikästä huopaa viileitä kesäiltoja varten. Huopa voi olla myös vakiovarusteena varjoisaan paikkaan ripustetussa riippumatossa päivänokosia ajatellen.

Ulos sijoitetulle pöydälle voi huoletta levittää pöytäliinan, kun liinan kulmiin ripustaa nipseillä kiinnitettävät painot. Tuuli heiluttaa iloisesti painoja, mutta liina ei pääse lentämään. Tänä kesänä ovat useissa ulkokattauksissa mukana kätevät mansikka- ja perhospainot tai itse virkatut ja ommellut tupsulliset painopussit, joihin voi sujauttaa kiven pitämään liinan kulmat alhaalla. Ulos voi kattaa parhaimmankin juhlakaluston, kun ei tarvitse pelätä pöytäliinan lennättävän kristalleja nurin.

Parvekkeelle ja kesähuoneeseen on myös kiva asetella pieniä yksityiskohtia silmän iloksi. Sellaisia voivat olla esimerkiksi peltiset kastelukannut ja sangot, joita voi itse maalata ja kuvioida mieleisin värein tai persoonalliset kukkaruukut. Lasiesineet, vaasit ja maljakot luonnonkukkineen peilaavat auringon säteitä luoden lumoavia heijastuksia ympärilleen. Nyt ovat erilaiset luonnosta kerätyt karahkat, kivet ja oksat koriste-esineiden ja asetelmien trendikkäintä ainesta. Pajukorit ja muut oksista nivotut kulhot ja sermit viehättävät ja rauhoittavat alkujuurille kaipaavan levottoman ihmisen mieltä.

Kukkaistutukset, yrtit ja puutarhakasvit tekevät kesän

Alkukesän henkeen kuuluvat ehdottomasti tuoreen mullan tuoksu ja multaiset sormet, joiden tuloksista pääsee sitten keskikesällä nauttimaan täysin rinnoin. Puutarhakasvi- ja kukkaistutukset tekevät kesän pihahetkistä upeita.

Raikkaita viherlaikkuja kesäkotiin saa kylvämällä yrttejä erilaisiin pikku ruukkuihin. Kauneus ja hyöty yhdistyvät näissä veikeissä viherruukuissa. Lisäkoristeiksi niihin voi esimerkiksi maalata kylkeen ruukussa kasvavan yrtin latinankielisen nimen. Yrttiruukuista saa sommiteltua myös hauskoja asetelmia.

Ruukkupuutarha on pihattoman kasvien ystävän korvaamaton lohtu. Ruukuilla voi saada parvekkeensa tai terassinsa näyttämään kukkamereltä. Isoihin ruukkuihin voi istuttaa monta lajia samaan ruukkuun, sillä kasvit viihtyvät keskenään runsaina joukkoina. Vielä rehevämmän ilmeen saa kylvämällä kesäkukkien ja yrttien joukkoon vaikkapa rairuohoa tai luonnon heiniä.

Puutarhaansa - olipa se sitten pihamaalla tai ruukuissa parvekkeella- voi luoda tyyliä myös erilaisilla kukkatolpilla ja -pöydillä. Kivinen, antiikin ajan pylvästä muistuttava kukkapaasi kipsitorsojen ympäröimänä luo tyystin eri vaikutelman kuin kevyt, koripunoksinen kukkarahi tai takorautainen kukkateline.

Hehkuvat lamput luovat romanttista tunnelmaa hämärtyvään kesäiltaan kukkivalla kuistilla tai patiolla. Lamppujen loimotus sekoittuneena kesäyön tuoksuihin ja ääniin laittaa unelmoimaan myös parvekkeella. Elävä tuli lyhdyssä tai kynttilä klaffipöydällä tuikkii tiensä kesämuistoihin.

Teksti: Hanna Helimaa
Kuvat: Kodin Anttila

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja