Kesäkalusteisiin haetaan kotimaisuutta

Suomalaisia kesäpihoja kalustetaan enimmäkseen ulkomaista tuontia olevilla kalusteilla. Kotimaisia vaihtoehtoja on niukasti tarjolla, sillä meillä puutarhakalusteita ei juuri suunnitella eikä valmisteta.

Tilannetta pyritään korjaamaan tammikuussa julistetulla kesä- ja puutarhakalusteiden suunnittelukilpailulla. Kilpailu, joka on avoin kaikille suunnittelu- ja muotoilualan ammattilaisille, liittyy Turussa toukokuussa järjestettäviin Avantgarden-messuihin. Kilpailun tulokset julkistetaan messuilla, joilla myös voittaneet tuotteet ovat nähtävillä.

Kilpailun arvostelutuomareihin kuuluvan muotoilija Ristomatti Ratian mielestä omien, suomalaisista lähtökohdista suunniteltujen piha- ja terassikalusteiden puute on suoranainen häpeä.

-Thaimaassa suunnitellut ja valmistetut kalusteet sopivat hyvin sikäläisiin hotelleihin ja terasseille, mutta meikäläisen mummonmökin seinustalle ne eivät istu. Samoin ranskalaista takorautaista puistonpenkkiä on vaikea kuvitella suomalaisen kuusen juurelle, Ratia sanoi tiedotustilaisuudessa Turussa tiistaina.

Tuontimateriaalien ja -ideoiden sijaan Ratia kaipasi kesäkotien ja suvipihojen kalusteisiin kotoisia raaka-aineita ja suomalaisuudesta kumpuavaa muotokieltä. Kalusteissa voitaisiin käyttää esimerkiksi kiveä, käsiteltyä ja käsittelemätöntä puuta, metallia, betonia sekä köysiä. Huonosti hyödynnettyjä materiaaleja ovat meillä Ratian mielestä muun muassa erilaiset pajut, oksat ja varvut, joista voidaan valmistaa kestäviä punoksia ja rakenteita.

Suunnittelukipailun palkintosumma on yhteensä 40000 markkaa. Avantgarden messut järjestetään Turussa 4.-6. toukokuuta. Pihaan, puutarhaan, mökkeilyyn ja vapaa-ajan rakentamiseen erikoistuneen tapahtuman näkyvimpiä teemoja on tällä kertaa ruuanlaitto ulkona. Näyttelyn lisäksi messuilla on seminaareja alan ammattilaisille ja harrastajille. Messujen järjestäjiä ovat Turun Messukeskus ja varsinaissuomalaisten puualan toimijoiden yhteenliittymä Promora.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja