Kesä on kuumentanut vuokramarkkinat – ehtona jopa kasvisruokavalio: "Voi olla syrjintää"

Kuumentaako kesä asuntomarkkinoita? 9:32
Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes: "Opiskelijat ovat sankoin joukoin liikkeellä".

Asuntojen vuokramarkkinat ovat selvästi piristyneet kesän aikana, kertoo Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes MTV:n Uutisaamulle.

Vuokramarkkinoille kysyntää on nyt erityisesti hyvien liikenneyhteyksien ja korkeakoulukampusten lähellä oleville asunnoille.

– Opiskelijat ovat sankoin joukoin liikkeellä. Alkuvuodesta Oikotiellä oli Helsingissä lähes kymmenentuhatta asuntoa vapaana, nyt niitä on neljä tuhatta. Tarjonnassa on tultu selvästi alas, Hughes sanoo.

Asuntojen ostomarkkinat puolestaan ovat tällä hetkellä terveessä tilanteessa, arvioi Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg Uutisaamussa.

Mannerbergin mukaan samoissa lukemissa ei kuitenkaan asuntokaupoissa olla kuin vuosi sitten, jolloin koronan vuoksi elettiin hyvin poikkeuksellista aikaa.

– Markkinat eivät ole romahtaneet mihinkään. Nyt on varmasti oikea aika ostaa ja myydä asunto.

Mannerberg sanoo, etteivät nousevat korot näytä säikäyttäneen asuntojen ostajia.

– Puhutaan varsin maltillisista koroista, ja juuri on kivuttu plussalle. Korot olivat pitkään negatiiviset. Enemmin kyseessä on ihmisten pohdiskelua, joka ei suinkaan jarruta markkinoita.

Toimitusjohtajan mukaan etenkin omakoti- ja rivitalot ovat edelleen kysynnän keskiössä. Sen sijaan kaikkein pienempien uudisasuntojen markkinat ovat olleet rauhallisempia.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Vuokrapuolella on ollut tarjontaa (pienistä) vähän enemmän, kun osa sijoittajista on vähentänyt omistuksiaan.

Mannerberg uskoo, että pienempien asuntojen ylitarjonta tulee lopulta korjaantumaan, kun vuokramarkkinat alkavat jälleen vetää.

Vuokralaiselta vaadittiin kasvisruokavaliota

Perinteisesti vuokralaisilta on vaadittu esimerkiksi kunnossa olevia luottotietoja, savuttomuutta, eikä lemmikkejä ole aina katsottu hyvällä.

Varsinkin erilaisissa kimppakämppäratkaisuissa vuokralaisille asetut vaatimukset ovat usein maksukykyä kovempia. Tämä on toki sikäli ymmärrettävää, että talossa jo asuvat henkilöt viettävät päivästä toiseen aikaa tulokkaan kanssa.

Enemmän tai vähemmän virallisiin vaatimuksiin voi kuulua esimerkiksi tietynlainen poliittinen suuntautuminen tai sopivaksi katsottu ruokavalio.

Twitterissä huomiota herätti tapaus, jossa vuokranantaja vaati vuokrauksen erityisehdoissa, että "vuokralaisen tulee olla kasvissyöjä tai vähintään pescovegetaristi". Ehto on sittemmin poistettu.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

MTV Uutiset kysyi Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtajalta Anne Viitaselta ruokavalioehdosta.

– Vuokralaiselle voi esittää toiveenjonkin tietyn ruokavalion noudattamisesta, jos sillä on merkitystä asumisyhteisön tai yhteisasumisen sujuvuuden ja viihtyvyyden kannalta. Myös esimerkiksi allergisoivien ruoka-aineiden välttämistä voi toivoa. 

"Voi olla laiton syrjintä"

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtajan Viitasen mukaan vuokralaisen olisi hyvä kunnioittaa vuokranantajan esittämiä toiveita ruokavaliosta.

Kyseessä voi kuitenkin olla laiton syrjintä, jos vuokralaisvalinta tehdään ruokavalion perusteella.

– Uskontoon, vakaumukseen tai terveydellisiin syihin perustuva valinta voi olla syrjintää, kuten myös tällaisen ruokavalion vaatiminen tai kieltäminen, Viitanen kertoo.

Vuokralaiset ry ei ole saanut yhteydenottoja liittyen ruokavaliovaatimuksiin. Vastaavien kriteerien käyttäminen asuntohakemuksissa on myös hyvin marginaalista, Viitanen sanoo. 

Kasvisruokavalioehdosta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat