Inflaatio on kiihtynyt nopeimmaksi vuosikymmeniin ja se näkyy kuluttajavetoisissa yhtiöissä – näihin pörssiyhtiöihin odotetaan suurimpia tappioita

Paljonko inflaatio voi vielä nousta? Katso Suomen Pankin talouskatsaus 41:31
Katso myös: Paljonko inflaatio voi vielä nousta? Katso Suomen Pankin talouskatsaus

Suomalaisten pörssiyhtiöiden tuloskausi kiihtyy täyteen vauhtiin alkavalla viikolla, kun toisen vuosineljänneksen talouslukunsa esittelevät muun muassa Finnair, Kone ja Nokia sekä useat muut yritykset.

STT:n haastattelemat asiantuntijat kertovat, että he kiinnittävät kuluvalla tuloskaudella huomiota ennen muuta siihen, miten yritykset arvioivat liiketoimintansa kehittyvän lähitulevaisuudessa.

–  Varsinkin, kun taloustilanne on hyvin epävarma, johdon kommentit tulevaisuudesta kertovat siitä, mihin suuntaan tässä voidaan olla menossa, sanoo päästrategi Antti Saari Nordean varallisuudenhoidosta.

Saari seuraa erityisesti yritysten arvioita kysynnän ja liikevaihdon lähiaikojen kehityksestä. Myös konepajayhtiöiden tilausmäärät antavat viitteitä tulevasta.

Saari kiinnittää huomiota myös siihen, miten yritysten myyntihinnat ja toisaalta kustannukset ovat kehittyneet.

–  Kun inflaatio on ollut rivakkaa, se voi joillakin (yrityksillä) vaikuttaa hyvinkin negatiivisesti. Sitten taas joillakin se voi olla positiivinenkin asia, kun myyntihinnat ovat nousseet ja kustannukset eivät välttämättä ole nousseet samaa tahtia.

Analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen kertoo seuraavansa, mitä yhtiöt sanovat kysynnän kehityksestä sekä kovan inflaation vaikutuksesta liiketoiminnan kannattavuuteen. Viljakaisen mukaan huomio on, kuten aina, enemmän yritysten odotuksissa tulevasta kuin toteutuneissa tulosluvuissa.

Kuluttajien ostovoima paineessa

Suomessa inflaatio on kiihtynyt nopeimmaksi vuosikymmeniin, ja samalla kuluttajien luottamus on koko mittaushistorian heikoimmalla tasolla. Viljakaisen mukaan tilanteen vaikutukset näkyvät kuluttajavetoisissa yhtiöissä jo hyvin selvästi.

–  Varsinkin tavaraa myyvät kuluttaja- ja kauppayhtiöt ovat keskimäärin olleet alkuvuodesta vaikeuksissa, ja niiltä odotetaan hyvin vaisuja tuloksia, Viljakainen sanoo.

–  Kun inflaatio on näin korkealla ja kuluttajien ostovoima paineessa, on vaikea nähdä, että tällä sektorilla loppuvuosikaan olisi erityisen paljon parempi.

Esimerkiksi kodinelektroniikkaa myyvä Verkkokauppa.com antoi keskiviikkona tulosvaroituksen, jossa yhtiö sanoi kuluttajien ostovoiman heikentyneen ja harkinnanvaraisen kysynnän hiljentyneen. Samalla yhtiö alensi arviotaan tämän vuoden liikevaihdosta ja liikevoitosta.

Saari ja Viljakainen nostavat esiin, että kuluttajien kysyntä on kohdistunut tavaroiden sijasta aiempaa enemmän palveluihin, kun koronatilanne on hellittänyt. Se auttaa muun muassa matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä.

–  Kuluttajapalveluiden kysyntä on toisen vuosineljänneksen aikana toipunut vauhdilla. (Ravintolakonserni) Noho Partners antoi jo positiivisen tulosvaroituksen, ja Finnairillekin on suurella todennäköisyydellä tulossa pandemia-ajan paras kvartaali toisesta vuosineljänneksestä, vaikka tulos jääkin vielä selkeästi tappiolle, Viljakainen sanoo.

Perusteollisuus vahvassa vedossa

Saari ja Viljakainen molemmat ennakoivat pörssiyhtiöiden tulosten keskimäärin kasvavan vuoden takaisesta vertailukaudesta. Vahvoja suorituksia odotetaan ainakin metsäyhtiöiltä ja teräsyhtiöiltä, jotka ovat pystyneet hyvin siirtämään kohonneita kustannuksia eteenpäin asiakkailleen.

Heikommin ovat pärjänneet yritykset, joilla on ollut paljon liiketoimintaa Venäjällä tai mittavia Kiina-kytköksiä.

–  Ne riskit ovat realisoituneet ihan merkittävällä tavalla tässä viimeisen vuoden aikana, Saari sanoo.

Muutama päivä sitten näkymiensä heikentymisestä varoitti hissiyhtiö Kone, joka kertoi kärsineensä Kiinan koronasulkujen vaikutuksista toisella vuosineljänneksellä. Koneen liikevaihdosta merkittävä osa eli noin kolmannes tulee Kiinasta.

Tuleva tuloskehitys iso kysymysmerkki

Monen muun pörssin tavoin myös Helsingissä osakkeiden hinnat ovat laskeneet tuntuvasti tämän vuoden aikana. Pörssin yleisindeksi on tippunut vuoden alun tasolta noin 20 prosenttia.

Inderesin Viljakainen sanoo, että alkuvuoden kurssilaskun jälkeen Helsingin pörssin arvostustaso on nyt varsin neutraali.

–  Missään tapauksessa pörssi ei ole kallis, jos ennusteet toteutuvat, mutta ei toisaalta huomattavan halpakaan. Esimerkiksi pörssin arvostusta kuvaava P/E-kerroin on kymmenen vuoden keskiarvon tasolla.

–  Merkittävä muuttuja on tuloskasvu. Jos tuloskasvu jatkuisi, oltaisiin edullisessa arvostustasossa, jos taas se pettää, niin pörssi-indekseillä olisi luultavasti laskuvaraa.

Viljakaisen mukaan paljon epävarmuutta liittyy siihen, miten voimakkaasti talouskasvun hidastuminen ja inflaatio vaikuttavat yhtiöiden tuloksiin tämän vuoden jälkipuoliskolla ja ensi vuonna.

Nordean Saaren mukaan osakekurssit alkavat nyt olla sellaisilla tasoilla, että tuottonäkymät alkavat olla kohtuullisen hyvät.

–  Kyllä tässä aletaan olla aika lähellä sellaisia tasoja, että kovin paljon alemmas ei välttämättä tarvitse mennä, ellei tilanne sitten mene ihan älyttömän huonoksi.

Saari sanoo, että valtaosan sijoittajista ei kannattaisi hirveästi kiinnittää huomiota vuoden sisäiseen kurssivaihteluun. Sen sijaan hän kehottaa sijoittamaan vähitellen ja säännönmukaisesti, pitämään tähtäimen riittävän pitkällä ja muistamaan sijoitusten riittävän hajautuksen.

Lue myös:

    Uusimmat