Mainos

Kekseliäs sisustaja herkuttelee ideoilla

Koko maailma on kekseliään sisustajan leikkipuisto, jossa ideat vain odottavat poimijaansa.

Sisustusideoiden keksiminen on mukavaa, ja mikä parasta: kun on hyvä idea, ei tarvitse paksua lompakkoa. Ideoita löytyy sekä isojen pintojen muokkaamiseen että pieniin yksityiskohtiin.

Koti on löytöjen aarreaitta

Kekseliäs sisustaja tarttuu siihen, mitä kaapista löytyy. Kuluneet peitot uudistetaan pehmusteeksi puutarhatuoliin ja vanha räsymatto löytää paikkansa riippukeinusta. Oikeassa ympäristössä ruoste ja patinakin on kaunista.

Ruostetta voi myös luoda. Instant Rust on koristemaali, jolla saa aikaan ruosteelta näyttäviä pintoja puuhun, saveen, kiveen, muoviin ja metalliin. Maali sopii sekä sisä- että ulkokäyttöön. Tuotteita saa maalaustarvikeliikkeistä ja maahantuoja on Hanart Oy, jolla on myös kattava info-sivusto taiteilijoille ja harrastajille.

Puutarhaan tai kuistille sopiva kaunis koriste-elementti voi olla vaikkapa patinoitunut kukkien kastelukannu. Sen saa tehtyä itse esimerkiksi Ikean Beta-kastelukannusta, jonka pintaan tehdään ensin esikäsittely, jonka jälkeen kannu maalataan Instant Rust -ruostemaalilla.

Rautakauppoja ja kierrätystä

Askarteluliikkeistä, kuten Sinooperista, saa hankittua materiaaleja ja esineitä, joita voi itse muokata ja tuunata. Esimerkiksi mäntyisiä puurasioita löytyy erikokoisina, ja ne on helppo maalata omaan makuun ja tyyliin sopiviksi. Sarjaan kuuluu myös avainkaappi, tarjotin, vanerisia laukkuja, rasioita ja korulippaita.

Kauniin lahja-esineen saa vähällä vaivalla esimerkiksi pullolaatikosta. Laatikko käsitellään askartelumaalilla halutun väriseksi, ja sen sisälle laitetaan meriheinää viinipullon pehmusteeksi.

Retrolöytöjä jalostamalla

Kekseliäs sisustaja tutkii niin rautakaupat, kirpputorit kuin roskalavatkin. Huutokaupat tarjoavat mahdollisuuden tehdä arvokkaita löytöjä. Tottuneet kävijät etsivät huonekaluja, peilejä, pitsilakanoita, verhoja, tuoleja ja lipastoja. Hienoja retrolöytöjä voi tehdä myös esimerkiksi Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola Oy:n tehtaanmyymälässä Toijalassa (Satamatie 8).

Rautakaupoissa myydään rautaisia tankoja metritavarana, jopa alle eurolla. Mitat vain mukaan, ripaus maalia pintaan ja edullinen verhotanko on valmis. Ylimääräisistä tapetinpaloista taas voi sommitella viehättävän taulun tai vaikka sängynpäädyn uuden päällysteen käyttäen apuna koristeellisia listoja, jotka nekin voi maalata huoneen sävyyn sopivaksi.

Persoonallisia yksityiskohtia

Tikkurilan sablonikokoelma sisältää suuria ja näyttäviä sabloneja, joita voi käyttää monella eri tavalla. Tuotteilla voi kuvioida kokonaisia seinäpintoja, luoda tapettimaista ilmettä tai korostaa jotain pientä yksityiskohtaa huoneessa.

Esimerkiksi kuvan Viola- ja Eden-sabloneja voi käyttää myös yhdessä. Kokoelman on suunnitellut sisustusarkkitehti, tekstiilitaiteilija Marie Dreiman. Viola syntyi kullanvärisellä Taika-helmiäismaalilla ja Eden-kuvio Harmony-sisustusmaalilla X484 (pohja F497).

Tällä hetkellä maalaamisessa ovat muotia myös erilaiset tekstit ja graafiset hahmot. Hahmoja voi etsiä sarjakuvista, poptaiteesta tai vaikka muokata valokuvista. Suurikokoinen kuva pukee koko seinän niin, että tauluja ei tarvita. Seinämaalausta suunniteltaessa kannattaa muistaa, että hahmokuva on melko hallitseva ja vaatii ympärilleen tilaa ja selkeälinjaisen sisustuksen.

Ajan patinaa

Erilaisilla maalaustekniikoilla voidaan jäljitellä myös ajan patinaa. Maalipinnan halkeilua kutsutaan krakleeraamiseksi, ja se tehdään kahdella erityyppisellä maalilla. Pohjamaalaukseen käyvät normaalit alkydipohjaiset tuotteet.

Pintamaalin tulee olla riittävän huokoinen, jotta se halkeilee kunnolla. Esimerkiksi Tikkurilan Siro Himmeä ja Harmony ovat sopivia tuotteita, kun taas esimerkiksi vesiohenteiset kalustepintamaalit eivät toimi tässä tarkoituksessa.

Helpoiten krakelointi onnistuu pienille pinnoille, kuten kalusteille ja kehyksille. Suurille pinnoille kannattaa maalaustyö suunnitella niin, että se voidaan tehdä pienemmissä osissa, jolloin kuivuminen on hallittavissa.

Pikkupöydän pinta on krakeloitu maalaamalla se ensin Tikkurilan Empirellä (N464) ja noin 40 minuutin kuivumisen jälkeen Harmony sisustusmaalilla (L491).

Tunnelmaa kuvilla ja kuvioilla

Aina ei tarvitse kaikkea keksiä alusta asti. Myös canvastaulujen avulla voi sisustaa persoonallisesti. Tauluille tulostetaan omia valokuvia, joten kuviin voi valita vaikkapa parhaat hetket, upeimmat lomamuistot tai rakkaimmat läheiset. Canvastauluja saa eri kokoisina, ja hinnat alkavat muutamasta kymmenestä eurosta ylöspäin. Kuva voi olla myös jokin muu kuin valokuva. Canvastauluja valmistavat esimerkiksi Ifolor ja Extrafilm

Kuvien lisäksi tunnelmaa voi loihtia kuvioilla. Kuviointitelalla saa helposti aikaan mielenkiintoisia ja monisävyisiä pintoja. Seinän pinnasta syntyy tarvittaessa sileää kauneutta tai rosoista dramatiikkaa. Kolmiulotteista pintaa synnyttäviä kuviointiteloja on monenlaisia, mutta myös tavallisen maalaustelan päällä voi kokeilla esimerkiksi muovipussia tai säämiskää.

Myös sisustustarroilla voi luoda kotiin persoonallisia yksityiskohtia. Tarroja on saatavana grafiikoilla, mietelauseilla, tai jopa omalla tekstillä. Anttilan valikoimissa on vaihtoehtoja luontoaiheisista ja hillityistä kuvioista värikkäisiin kukkiin ja pelkistettyyn grafiikkaan. Kuvan huoneessa on käytetty Anttilan Zen-sisustustarraa.

Tilan tuntua ja valoa

Monessa kodissa on ongelmallisia kohtia, esimerkiksi ahtaita tiloja. Väreillä ja valoilla on mahdollista muuttaa huoneen muodon vaikutelmaa. Peileillä saa luotua tilan tuntua ja väriajattelu toimii vaikkapa katossa siten, että tummasävyinen katto madaltaa tilaa ja vaalea avartaa. Askon Palkki-peilejä voi käyttää yksittäin tai ryhmänä tuomaan tilan tuntua ja modernia ilmettä.

Tilanjakajilla puolestaan voidaan rajata säilytystilaa tai luoda työskentelynurkkauksia. Näin suurempikin huone saa rytmiä ja selkeyttä. Ikean valikoimassa on uutuutena Ps Plank -seinäke, joka on tehty luonnon raaka-aineista käyttäen banaaninlehteä, palmunlehteä, meriheinää ja kookoskuituja. Kekseliäs voi käyttää tilanjakajana myös vaikkapa vanhaa kirjahyllyä, maalausta tai antiikkiovea.

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus

Kuvat: Ikea, Sinooperi, Tikkurila, Anttila, Asko, Ikea

Lisää esimerkkejä maalaustekniikoista www.tikkurila.fi, www.hanart.info

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.