Keittiösi tekee sinusta lihavan – lue faktat

Keittiön koko on lähes tuplaantunut 1920-luvulta tähän päivään. Nyt keittiö on kodin isoin huone, joten liekö ihme, että se voi vaikuttaa painoosi?

Keittiöfirman teettämän tutkimuksen mukaan vietämme keittiössä enemmän aikaa kuin muissa huoneissa, kertoo Daily Mail. Ruoan laittamisen lisäksi keittiössä syödään, rentoudutaan, opiskellaan, soitellaan ja katsotaan televisiota. Keittiönpöytiä valtaavat ruoan lisäksi läppärit, lehdet, kirjeet ja laskut jopa siinä määrin, ettei kokkailulle jää tilaa.

Amerikkalaisen Annual Reviews Of Nutrition -tutkimuksen mukaan nykymallin mukainen keittiö voi jopa lihottaa.

Jääkaapin koko vaikuttaa vyötärönympärykseen

Suuret, ravintolatyyliset lautaset ovat tulleet kotikeittiöihin jäädäkseen. Samalla annoskoot ovat suurentuneet: kun kokkaamme kotona, täytämme lautasemme kukkuroilleen ja syömme sitten kaiken. Pienempi lautanen voi pudottaa ruokavaliosta jopa 200 kaloria päivässä, kertoo ravitsemusterapeutti GaynorBussell. Myös lasit ovat suurentuneet samaa tahtia lautasten kanssa.

Ongelmaan on kuitenkin yksinkertainen ratkaisu: käytä jälkiruoalle tai salaatille tarkoitettua lautasta pääruoan syömiseen. Juo limsat kaapissa pölyttyvistä cocktail-laseista suurten mukien sijaan.

Myös jääkaapin koko vaikuttaa vyötärönympärykseen, sillä isossa kaapissa säilyttää helposti paljon ruokaa, kertoo ravintoterapeutti VickiEdgson. Pieni jääkaappi varmistaa paitsi annoskoon pienenemisen, myös energiantuhlauksen loppumisen ja tuoreen ruoan.

Löytyykö keittiöstäsi kaappeja? Lihavuus vaanii myös siellä: kaapista on helppo nappailla keksejä tai muroja ruoan valmistamisen sijaan. Myös avohyllyissä piilee ongelma, sillä jos täytät hyllyt pasta- ja hedelmäpurkeilla, saatat innostaa ruokahaluasi tiedostamatta sitä itse.

Erään tutkimuksen mukaan ihmiset valmistavat 23 prosenttia enemmän ruokaa, jos kokkaavat sitä suurista astioista. Suuresta karkkipussista syödään tuplasti enemmän karkkia kuin pienestä, kertoo Daily Mail.

Jopa valaistuksella on merkitystä

Jopa keittiön valaistuksella voi olla merkitystä: kirkkaat valot lisäävät stressiä ja stimuloivat ruokahaluasi saaden sinut syömään nopeasti. Hämärässä ruoka kuitenkin vaikuttaa houkuttelevammalta ja ahmiminen on todennäköisempää.

Eikä tässäkään vielä kaikki. Myös keittiön väritys voi vaikuttaa painoosi! Lämpimät, keltaiset sävyt voivat tutkimuksen mukaan saada ihmisen syömään jopa 33 prosenttia enemmän kuin viileät sävyt.

Kaiken tämän keskellä lienee syytä muistaa vanhat vinkit kunnon ruokaan: syö vain sellaista ruokaa, jonka valmistusprosessissa olit mukana alusta asti, istu alas aterioidessasi äläkä mässytä ruokaa television edessä!


MTV3/Helmi

Lähde: Dailymail.co.uk

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja