Mainos

Keittiön monet myytit – tarua vai totta?

Onko kofeiiniton kahvi todella kofeiinitonta, ja säilyykö leivinjauhe ikuisesti? Realsimple.com paljastaa, mitkä kokkaamiseen liittyvistä uskomuksista ovat totta, mitkä silkkaa tarua.

Leipomusmyyttejä

Tekeekö leivontarasva muhkeampia keksejä? Kyllä. Voissa on vettä, joka ohentaa taikinaa. Leivontarasva ei sisällä rasvaa, joten kekseistä tulee paksumpia. Jos haluat tehdä keksit aidosta voista, vatkaa sokeri-voisekoitusta kauemmin kuin ohjeessa sanotaan. Näin seokseen pääsee enemmän ilmaa.

Säilyykö leivinjauhe tai ruokasooda ikuisesti? Ei. Ruokasooda voi vielä hyvin, kuin nelivuotias poikasi menee naimisiin. Leivinjauhe sen sijaan elelee tyytyväisenä noin vuoden ajan. Leivinjauheessa on happoa, joka alkaa reagoida leipomuksessa heti kostuttuaan. Soodassa samanlaista ainesosaa ei ole. Pienikin määrä kosteutta tekee siis leivinjauheesta hyödytöntä. Jos et ole varma, onko jauhe edelleen hyvää, kaada pieni määrä vesilasiin. Jos leivinjauhe kuplii, leivo rauhassa; jos ei, hae uusi purkki kaupasta.

Pilaantuuko voi, jos se unohtuu pöydälle? Ei. Voi pilaantuu, mutta paljon hitaammin kuin esimerkiksi maito. Suolainen voi pilaantuu vain harvoin, vaikka säilyttäisit sitä kaapin hyllyllä; suolaton pilaantuu noin viikossa, jos sitä ei säilötä jääkaapissa.

Katoaako kakkuun käytetty alkoholi uunissa? Ei. Rommikakulla ei saa itseään humalaan, mutta jonkin verran alkoholia säilyy uunissa paistamisesta huolimatta. Alkoholi kiehuu alhaisemmassa lämpötilassa kuin vesi, mutta hidas hauduttaminen takaa, että jopa 50 prosenttia kastikkeen viinistä voi säilyä. Höyrystyvän alkoholin täytyy uunissa löytää tie ulos kakusta, joten vielä enemmän saattaa säästyä.

Kokkausmyyttejä

Viekö keittäminen vihannesten ravinteet? Ei. Jos keität vihreitä papuja, kunnes ne ovat harmaita, suuri osa vesiliukoisista vitamiineista ehtii karata. Esimerkiksi rauta ja kalium eivät kuitenkaan liukene veteen helposti.

Pelastaako peruna ylisuolaisen kastikkeen? Ei. Peruna ei ole erityisen imukykyinen, joten se ei ime itseensä suolaa. Pieni hyppynen sokeria tai viinietikkaa sen sijaan peittää suolaista makua.

Saako sieniä huuhdella? Kyllä ja ei. Sienet ovat noin 90-prosenttisesti vettä, joten ne kannattaa vain huuhtaista nopeasti. Liian pitkä kylpy saa sienet pehmenemään: ne imevät veden, joka tekee ruoastasi vetistä. Herkät sienet, kuten kantarellit, voi vain pyyhkiä kostealla kankaalla.

Juomamyyttejä

Tekeekö päivittäinen alkoholiannos hyvää? Kyllä. Olet varmasti kuullut, että viinilasillinen auttaa estämään sydäntautia. Todellisuudessa mikä tahansa alkoholijuoma nostaa hyvän kolesterolin määrää. Alkoholiannoksia saa kuitenkin nauttia vain yhden annoksen päivässä.

Onko kofeiinittomassa kahvissa kofeiinia? Kyllä. Kahvin prosessointi kofeiinivapaaksi poistaa noin 97-99 prosenttia kofeiinista. Hieman kofeiinia jää kuitenkin jäljelle, joten 6-10 kupillista päivässä voi aiheuttaa kofeiiniherkälle henkilölle oireita. Yksi kupillinen ei kuitenkaan valvota sinua illalla.

MTV3/Maria Aarnio

Lähde: Realsimple.com

Kuvat: Lehtikuva

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.