Keittiö ja kodinkoneet

Joka Kodin Asuntomarkkinat seuraa syksyllä 2001 ja keväällä 2002 MTV3:n Jyrki-ohjelmasta tutun Olli Oikarisen omakotitalohanketta. Talo tehdään rakennuttajansa mukaiseksi ja näköiseksi, mutta oppi ja kokemukset sopivat jokaiselle rakentajalle - varsinkin kun opettajana toimii itse Remontti-Reiska.

Olli ei tunnustaudu suureksi kulinaarivirtuoosiksi, mutta keittiö on kodin keskeinen paikka ja jos se on hyvin suunniteltu ja varusteltu, mikropakkausten lämmittäjäkin saattaa löytää sisältään ties millaisen kattilataiturin.

Ollin keittiötila ei suuren suuri, mutta sitäkin paremmin suunniteltu. Saarekelieden päälle tuleva tuuletin on yhä pohdinnan alla, sillä sen on oltava tavanomaista tehokkaampi ja keittiösuunnittelijan mielestä vaarana on ratkaisun liiallinen massiivisuus, varsinkin kun se uhkaa peittää näkyvyyden oleskelutilan puolelle.

Jääkaappi-pakastinyhdistelmä on iso ja hallitseva komponentti, joka määrää pitkälti suunnittelun yleissuunnan. Olli valitsi teräsovisen mallin, jossa suurehkon jääkaapin päällä on melko pieni pakastin - marjoja, sieniä tai riistaa ei miehen säilöön varmaan tule kertymään, joten pienikin riittää. Osat olisivat ehkä saaneet sijaita toisin päin - harvemmin käytetty pakastin on nyt parhaalla työskentelykorkeudella, ylimpänä.

Keraamiset liedet ovat kehittyneet kovasti vuosien mittaan. Viimeisin uutuus on ns. induktioliesi, jossa lämmitysvastus tunnistaa tason päälle lasketun kattilan ja kuumenee vain silloin, kun kattila on paikallaan - turvallista ja käytännöllistä. Kattilan on luonnollisesti oltava tätä varten suunniteltu; sellaisen tunnistaa pohjan merkinnöistä. Induktiolieden väitetään olevan yhtä nopea kuin kaasuliesi!

Keraamisen lieden puhdistukseen on omat aineensa, jotka eivät sisällä hankaavia partikkeleita.

Lieden alle tulee erillinen uuni. Kannattaa ehdottomasti valita 60-senttinen, sillä niissä on huomattavasti enemmän vaihtoehtoja kuin 50-senttisissä. Leveälle liedelle mahtuvat isotkin wokkipannut, ja erityisesti uunin kohdalla ero on huomattava - tilavuutta on paljon enemmän. Erillisuuneja - kiertoilmauuneista puhumattakaan - saa ainoastaan 60 sentin mitoituksella.

(Joka Kodin Asuntomarkkinat MTV3 27.1.2002)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja