Mainos

Valtionvelka nousee 106 miljardiin – kehitysapu budjetin suurin häviäjä

Kehitysyhteistyö on yksi suurimmista menettäjistä valtiovarainministeriön ehdotuksessa ensi vuoden budjetiksi.

Valtiovarainministeriö on julkistanut ehdotuksensa valtion ensi vuoden talousarvioksi.

Jo aiemmin on kerrottu, että ensi vuoden budjetista on tulossa 5,3 miljardia euroa alijäämäinen. Velkaa joudutaan ottamaan suunnilleen kuluvan vuoden tahtiin, joten valtion kokonaisvelkataakka on nousemassa noin 106 miljardiin.

Hallitus käsittelee ensi vuoden talousarviota budjettiriihessään 9.-10. syyskuuta. Sitä ennen valtiovarainministeriö käy neuvotteluja budjetista muiden ministeriöiden kanssa.

Kehitysmäärärahoista jättileikkaukset

Ehdotuksessa kehitysyhteistyömäärärahojen suoran 200 miljoonan euron leikkauksen lisäksi 130 miljoonaa muutetaan lainamuotoiseksi tueksi eli annetaan käytännössä kehitysrahoitusyhtiö Finnfundille. Lainamuotoiseksi muuttuvaa summaa on kasvatettu 30 miljoonalla aiemmin kaavaillusta 100 miljoonasta.

Ulkoministeriössä ei ilahduttu muutoksesta.

– Me olisimme mieluummin pitäneet sen 30 miljoonaa ja esimerkiksi laittaneet sen monenkeskiseen tai kahdenväliseen yhteistyöhön, koska nämä leikkaukset ovat jo aikamoisia, sanoi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) toimittajatilaisuudessa.

Suomen kehitysavun osuus bruttokansantuotteesta olisi leikkausten jälkeen putoamassa arviolta 0,35 prosenttiin, kun se viime vuonna ylsi 0,6 prosenttiin.

Toivakan mukaan pitkän aikavälin tavoite on silti kasvattaa osuus 0,7 prosenttiin.

Ulkoministeriön budjetti noudattelee muilta osin paljolti kuluvan vuoden linjoja. Edustustoverkon osalta ensi vuonna eletään aiemman suunnitelman mukaisesti niin, että suljettaviksi päätetyt kolme edustustoa suljetaan tämän vuoden loppuun mennessä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.