"Kaviaarilettuja", täytetyt paprikat ja Espanjan kastike 15.8.2001

Toim. Kati Nappa

Vieraana syksyn vakiovieras "Amerikan Eino", Eino Nurminen Kaliforniasta.

Alkuruuaksi Eino tarjoaa "kaviaarilettuja". Paista hyvästä munaisesta lettutaikinasta ohukaispannussa ohuita lettuja. Sekoita smetanan joukkoon hienonnettua sipulia, tilliä ja/tai ruohosipulia ja nosta seosta nokare letulle. Lisää päälle vähän Kallen kaviaaria (tai mätiä tai oikeaa kaviaaria ) ja käännä lettu kaksikerroin. Tarjoa huoneenlämpöisinä.

Täytetyt paprikat


5 paprikaa (isohkojoa, paksumaltoisia)

täyte:

1/2 kg nauta-sikajauhelihaa
3 dl hienonnettua sipulia
2 dl silputtuja kantarelleja tai herkkusieniä
1 paprika silputtuna
3-4 dl keitettyä tummaa- tai puuroriisiä
2 munaa
2 dl ruokakermaa
1-1/2 tl suolaa
pippuria, paprikajauhetta, valkosipulijauhetta

1. Huuhdo paprikat ja halkaise ne pitkittäin niin että vihreää kantaa jää koristeeksi.
2. Poista siemenkota.
3. Sekoita täytteen aineet hyvin keskenään, mausta hyvin. Kypsnnä nokare mikrossa tai pannulla ja maista, onko mausteita sopivasti.
4. Täytä paprikan puolikkaat murekeseoksella ja nosta ne sopivaan uunivuokaan.
5. Ripottele pinnalle vähän juustoraastetta ja korppujauhoja ja kypsennä 200 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes täyte on kypsää ja paprikat pehmeitä.
6. Tarjoa lisukkeeksi espanjakastiketta ja perunaa, perunamuhennosta, riisiä tai pastaa.

Espanjan kastike

1 reilun kokoinen sipuli
1 paprika
2 varsisellerin vartta
4 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 prk tomaattimurskaa
2 dl valkoviiniä
1/2 dl viinietikkaa
2 dl vettä tai vaaleaa lihalientä
2 laakerinlehteä
2-3 rkl sokeria
suolaa
oreganoa, cayennepippuria

1. Viipaloi sipuli, paprika ja varsisellerin varret. Silppua valkosipuli.
2. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota sipuli ja valkosipuli.
3. Lisää paprika, varsiselleri, tomaattimurska, viini, viinietikka ja mausteet.
4. Anna kiehua puolisen tuntia. Tarkista maku. Suurusta tarvittaessa maissijauhoilla.

Lue myös:

    Uusimmat