Kauppias Harri muistutti sopivista turvaväleistä kassajonossa hauskasti – tämä ohje jää ainakin mieleen: "Pierun saa narauttaa perinteisellä tyylillä"

Miten korona vaikuttaa kotimaisiin ravintoloihin? Keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo tunnelmia 3:28
Miten korona vaikuttaa kotimaisiin ravintoloihin? Keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo tunnelmia

K-Supermarket Kotikenttä Jyväskylässä kehitti tavan muistuttaa turvaväleistä jonottaessa. Kaupassa otettiin myös käyttöön käsidesin myyntirajoitus.

Koronavirusohjeistuksen mukaan turhan läheistä kontaktia muihin kanssaihmisiin tulisi välttää. K-Supermarket Kotikenttä Jyväskylässä kehitti hauskan tavan muistuttaa kaupan kassalle jonottavia ihmisiä etäisyyden pitämisestä.

– Joka puolelta on toitotettu sitä, että ihmisten täytyisi kassajonossa ja muutenkin pitää sopivaa, korrektia etäisyyttä toisiinsa. Päätin, että lisätään pieni viestinnällinen tehokeino siihen, että ohje menisi perille, kauppias Harri Minkkinen kuvailee.

Kassan lähelle asetetussa kyltissä annettiin asialliset ohjeet jonottamiseen ja todettiin lopuksi, että "pierun saa narauttaa perinteisellä tyylillä".

"Kauppiaana tehtäväni on suojella asiakkaita ja työntekijöitä"

Ohje todellakin toimi. Moni asiakas hymähteli kyltille; osa jopa nauroi. 

– Ihmisten tunnelmat alkavat olla vähän sellaisia, että kuljetaan leuka alhaalla. Jos saa ihmisen kaupasta pois lähtiessä hymyilemään, koen, että, sekin on tärkeää, Minkkinen sanoo.

– Kauppiaana tehtäväni on suojella asiakkaita ja työntekijöitä. Jos se vaatii epätavanomaisia keinoja, niin silloin otan kaikki konstit käyttöön.

Kaikesta huolimatta lappu päätettiin lopulta ottaa pois.

– Aihe itsessään on niin vakava, että pitäisikö siihen kuitenkaan sotkea huumoria? Minkkinen pohtii.

Kuva kyltistä ehti kuitenkin levitä sosiaaliseen mediaan ja lähteä kiertämään.

– Onneksi en ole huomannut, että kukaan olisi suhtautunut negatiivisesti, mitä nyt itse olen nähnyt, Minkkinen sanoo.

"Nyt pitäisi tuplata etäisyys toisiin"

Muitakin erikoisjärjestelyjä Kotikentässä on koronaviruksen vuoksi tehty: aamulla takaovi avataan riskiryhmään kuuluville asiakkaille puoli tuntia ennen kaupan varsinaista aukeamista, jotta he pääsevät ostoksille ilman muita asiakkaita.

– Meillä myös henkilökunta pyrkii pitämään yllä positiivista fiilistä, ja mielestäni kohtuuhyvin on onnistuttukin. Osasta asiakkaista kuitenkin huomaa, että heitä jännittää nyt kaupassa käyminen. Silloin on suhtauduttava rauhallisesti ja pidettävä korrekti etäisyys.

Suomalaiselle etäisyys kanssaihmiseen ei onneksi ole luonnotonta. Minkkisen mukaan ohjetta on kuitenkin erikoistilanteessa syytä noudattaa tarkasti.

– Nyt pitäisi tuplata etäisyys toisiin! Olla siis enemmän suomalaisia kuin tähän mennessä, hän heittää.

"Itse toivoisin, että muutkin ottaisivat ostorajoituksen käyttöön"

Kaupassa otettiin myös käyttöön käsidesin myyntirajoitus. Niitä ei siis enää saa hamstrata rajattomasti.

– Tästäkin asiakkaat ovat tykänneet todella paljon. Itse toivoisin, että muutkin ottaisivat ostorajoituksen käyttöön. Onhan se huolestuttavaa, että jos myyntiin laitettaisiin esimerkiksi 200 pulloa ja ne menisivät 20 ihmiselle, Minkkinen sanoo.

– Jos yksi purkki palvelee neljän hengen perhettä sen sijaan, että se seisoo jonkun kaapissa, on siinä hurja ero.

Lue myös:

    Uusimmat