Kaunis jättiläinen

Tapio on saanut käsiinsä komean talvikurpitsan ja kyseli, miten moista kasvista säilötään tai valmistetaan ruoaksi. Suomessa kompostikasoissa viljelty sileäpintainen ja pitkulainen jätti- eli talvikurpitsa on hyvin säilyvä raaka-aine ja keittiön kaunistus. Sukulaisensa amerikkalainen Halloween kurpitsa on pyöreämpi ja kookkaampi.

Talvikurpitsaa on yritetty istuttaa suomalaiseen ruokakulttuuriin moneen otteeseen 60-luvun lopulta lähtien, mutta siinä on onnistuttu vasta viime aikoina. Suosion nousua on hidastanut se, ettei talvikurpitsaa ole saatavissa kaupan hyllyllä ympäri vuoden. Mutta nyt syksyisin sen voi löytää vihannestiskin tuntumasta helpostikin.

Talvikurpitsasta voi tehdä keittoja ja patoja. Siitä saa myös hyvän piirakan ja lisäkkeen moneen muuhun jälkiruokaan. Talvikurpitsaa voi käyttää myös kesäkurpitsan tilalla kesäkurpitsaresepteissä, poikkeuksena kuitenkin salaatit, mihin se ei sovi. Talvikurpitsa toimii niin ikään hyvänä uuniperunan sijaisena. Australiassa ja Yhdysvalloissa asuvat ulkosuomalaiset käyttävät talvikurpitsaa myös lanttulaatikon tekemiseen. Maku ja näkö on ihan sama kuin "oikeassakin" lanttulootassa. Kurpitsa säilyy syöntikelpoisen huoneenlämmössä helmikuuhun asti, jolloin sen voi muuttaa uunissa ruoaksi.

Talvikurpitsaa uuniperunan tapaan

Halkaise talvikurpitsa ja poista siemenet. Leikkaa suuret puolikkaat pienempiin sektoreihin. Mausta hedelmäliha suolalla ja pippurilla. Lisää päälle nokare voita. Kääri kurpitsapalat folioon ja kypsennä 200 asteisessa uunissa 1 tunti. Tarjoa sinällään lihan tai kanan lisäkkeenä uuniperunan tapaan. Voit myös kaapia hedelmälihan irti kuorista ja valmistaa kurpitsasta sosetta perunasoseen tapaan.

Kurpitsamarmeladi


2 kg talvikurpitsaa kuorittuna ja kuutioituna
3 sitruunan mehu
0,5 l vettä
2 kg sokeria

Laita kurpitsakuutiot, sokeri, sitruunoiden mehu ja vesi teräksiseen kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kurpitsa on pehmennyt. Tiputa nokare seosta kylmälle posliinilautaselle. Jäähdytä jääkaapissa. Vedä veitsellä viilto marmeladiin. Jos viilto ei umpeudu, on marmeladi valmista purkitettavaksi. Tölkitä puhtaisiin, kuumiin tölkkeihin. Sulje tiiviisti, jäähdytetään ja säilytetään viileässä.

(MTV3 Internet)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja