Mainos

Kauniin keväisiä pääsiäiskattauksia

Pian on taas keväisen juhlan eli pääsiäisen aika. Pääsiäisenä kokoonnutaan tyypillisesti joko oman perheen voimin tai ystävien kera saman pöydän ääreen syömään joko makeita tai suolaisia herkkuja. Kattamalla pöydän kauniiksi juhlasta saa entistä houkuttelevamman ja ennen kaikkea juhlavamman.

Pääsiäisenä nautitaan monenlaisia suussa sulavia herkkuja ja saatetaan istua useitakin kertoja juhlavan pöydän ääressä. Erilaiset aamupäivän brunssit sekä kahvihetket kuuluvat erottomasti pääsiäisen viettoon. Kauniilla kattauksella aamupäiväisestä ruokahetkestä luodaan kauniin juhlallinen. Kattausta voidaan koristaa itse tehdyillä tai kaupasta ostetuilla koristeilla.

Koivunoksia ja raeruohoja

Pöytään saa kauniin yksityiskohdan keväisen vihreällä raeruoholla. Ruoho tulisi kylvää jo hyvissä ajoin ennen varsinaista juhlapäivää, jotta se olisi tuolloin mahdollisimman tuuhea ja vihreä. Valmiin ruohon sekaan voi asetella pieniä keltaisia pääsiäistipuja tai vaikkapa monenkirjavia suklaamunia.

Keväistä ilmettä kodin juhlapöytään saadaan myös vihertävillä koivunoksilla. Oksia on hyvä käydä keräämässä luonnosta jo muutamaa viikkoa ennen pääsiäistä, jotta pienet keväiset lehdet kerkeävät orastavasti aukeamaan. Ylivoimaisesti perinteisimpiä luonnonoksia pääsiäispöydässä ovat pajunoksat. Niitä voi halutessaan asetella kukkamaljaan joko koristelemattomina, tai koristella esimerkiksi kauniilla erivärisillä höyhenillä.

Pääsiäispöydälle saa kauniin ja värikkään yksityiskohdan värjäämällä kananmunia ja asettelemalla niitä heinistä valmistettuun pesään. Pesään voi myös halutessaan asetella munien lomaan muutamia herkän keltaisia tai vaaleita höyheniä.

Kattauksen kauniit yksityiskohdat

Juhlavaa pääsiäistä varten pöytään katetaan juhla-astiat tai ainakin paremmat arkiastiat. Useissa astiasarjoissa on kauniin keväisiä värejä, mutta perinteiset valkoiset astiatkin sopivat kattaukseen, kunhan pöytäliina on esimerkiksi herkän vihreä tai vaaleankeltainen.

Pöytään katetaan tarvittavat astiat kattauksen luonteen mukaan. Esimerkiksi brunssikattaukseen kuuluvat ruokalautanen, kupit kahville ja teelle sekä lasit muille juomille. Lapsille voi kattaa mehua varten jalalliset lasit. Kattauksen yksityiskohtia voi lisäillä oman maun mukaisesti. Muun muassa servietit voi asetella joko sellaisinaan ruokalautasille tai kääriä kauniisti rullalle. Tällöin rullan ympärille solmitaan kaunis vihertävä silkkinauha.

Pienet keltaiset pääsiäistiput kuuluvat olennaisesti pääsiäisen kattaukseen. Tipuja voi asetella ruokailijoiden lautasille tai tepastelemaan pöydän keskelle. Myös noidat, kissat ja muut pääsiäisen hahmot sopivat kattaukseen.

Korkeat pastellinsävyiset kynttilät kruunaavat juhlapöydän ja luovat herkkää tunnelmaa. Kynttiläjalkoihin voi asetella ennen kynttilöiden sytyttämistä pieniä linnunpesiä muistuttavat mansetit. Niihin voi myös solmia rusetit kauniin vihertävällä silkkinauhalla.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Asko, Futureimagebank, Iittala, Johanna Tamminen, SXC

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.