Mainos

Kauklahden messualueella asutaan tiiviisti yhdessä

Espoon asuntomessualueen tuleville asukkaille on luvassa tiivistä yhteiseloa. Kun suomalaista unelmaa punaisesta tuvasta ja perunamaasta alettiin toteuttaa pääkaupunkiseudulle, on selvä, että jostakin jouduttiin tinkimään. Tuvat rakennettiin vieri viereen ja perunamaa, se jää edelleen haaveeksi.

Kauklahden asuntomessualue on mielenkiintoinen ja moni-ilmeinen. Se on suunniteltu vanhan kylämiljöön hengessä omaksi yhteisökseen. Koska asuntojen pihat ovat jopa omakotitaloissa olemattoman pieniä, noussee alueen sydämeen rakennettu Palttinapuisto asukkaiden kohtaamispaikaksi. Yhteisöllisyyttä korostaa kylätalo, johon sijoittuvat muun muassa taide- ja ympäristöpainotteinen päiväkoti sekä asukasjärjestöt.

Mielenkiintoisen vivahteen yhteisöllisyydelle luo tiiviin rakentamisen yhdistäminen rohkeaan suunnitteluun. Asuntomessutaloissa on käytetty ennakkoluulottomasti isoja ikkunapintoja - jopa pesutiloissa. Erillinen saunarakennus on niin ikään kiehtonut suunnittelijoita, eikä sinne viuhahtamista haittaa edes muutaman metrin päässä oleva naapurin ikkuna.

Isojen ikkunoiden lisäksi messutaloissa on muitakin kiinnostavia ja erikoisia tila- ja seinäratkaisuja. Esimerkiksi Villa Flexiblessä väliseinät on toteutettu siirtoseinin niin, että lähes 200-neliöinen yksiö on muunnettavissa käden käänteessä perheasunnoksi.

Luonto tulee sisälle

Arkkitehtuurisesti mielenkiintoisin kohde on sykähdyttävä Kotilo, paanusta ja päreestä rakennettu itsensä ympäri kiertyvä koti. Erillisiä huoneita talossa ovat vain vessat, koko muu päärakennus on yhtä tilasarjaa.

Sisustuksellisesti kiinnostava on kohde numero yksi, Espoon Kiurunlaulu. NCC:n ja Glorian Kodin järjestämän sisustuskilpailun voittanut Henriikka Ryhänen on tuonut Kauklahden metsän sisälle taloon ison valokuvatapetin muodossa. Kaakeliseinässä seikkailee kettu ja yläkerran ruohikkomaisemassa piileksii jänis. Kiinteitä seiniä asunnossa on korvattu valokuvaprintein koristetuilla liukupaneeleilla.

- Halusin rohkean sisustuksen, joka herättää mielenkiinnon ja ajatuksia. Asuntomessuilla voi vaikka vähän vetää ylikin, Ryhänen sanoo.

Toinen tutustumisen arvoinen sisustus on Villa Vaniljassa, jonka kaikki huonekalut on ostettu käytettynä. Huonekalujen tarinat viihdyttävät asuntoon piipahtavia messuvieraita.

Asunto muokkautuu elämän mukana

Kauklahdessa asujien erilaiset tarpeet on otettu huomioon. Alueen reilusta 260:sta asunnosta lähes 120 on nuorille aikuisille tarkoitettuja vuokra-asuntoja. Vammaisille nuorille asuntoja on yli 20.

Moni kohde on helposti muunneltavissa elämäntilanteiden mukaan. Näyttelyasuntojen koko vaihtelee reilun kolmenkymmenen neliön yksiöstä yli 200 neliön omakotitaloihin.

Alueen suunnittelussa hyvät julkiset kulkuyhteydet näkyvät parkkipaikkojen puuttumisena. Kapeille kaduille tuskin voi autoja jättää eikä pihoissakaan ole liiemmin tilaa. Tämä saattaa vielä nousta puheenaiheeksi, kun tulevat asukkaat menopeleineen ottavat messualueen aikanaan haltuunsa.

Yksi tämän vuoden teemoista on työ ja asuminen. Messutalot antavat runsaasti vinkkejä siitä, kuinka työn ja vapaa-ajan lomittuminen voi näkyä erilaisissa kotitoimistoissa ja työtiloissa.

Ensimmäistä kertaa messuvieraille on tarjolla myös neuvontapalveluita muun muassa sisustamisesta, talotekniikasta ja asuntosuunnittelusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.