Katu vaihtoi nimeä Helsingissä – parturiyrittäjä sai muutoksesta tiedon asiakkaaltaan: "Olimme aluksi ihmeissämme"

Sörnäisten rantatien alkuosa muuttui Miina Sillanpään kaduksi maanantaina.

Katuosuuden nimenmuutoksen taustalla on Hakaniemenrannan uusi asemakaava ja uudet liikennejärjestelyt, Helsingin kaupungin nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen kertoo.

– Katuosuudesta tulee näiden myötä entistä irrallisempi varsinaisesta Sörnäisten rantatien osuudesta niin katsoimme, että osuus voitaisiin tässä uudessa asemakaavan muutoksessa nimetä uudelleen.

Osa Sörnäisten rantatiestä on muutettu jo aiemmassa asemakaavassa Miina Sillanpään kaduksi. Ensimmäinen vaihe Sörnäisten rantatien alkupään nimenmuutoksesta toteutettiin syyskuussa 2020.

MTV Uutiset kävi Miina Sillanpään kadulla kysymässä mielipiteitä uudesta nimestä.

– Ei ollut kyllä tietoa tästä muutoksesta, eikä ole kyllä tietoa siitäkään, että kuka on Sillanpää, että ei hirveästi tunteita herätä mihinkään suuntaan, Mikko Karvonen sanoo.

Ruohonjuuri-liikkeessä työskentelevä Roosa Remes kertoo, ettei ole kuullut kadun nimen muuttumisesta.

– En tiedä mitä kautta tästä olisi tieto kuulunut kulkea kiinteistöille, jotka sijaitsevat tällä kadunpätkällä, mutta jos jotain tietoa on tullut, niin minulta on mennyt se ohi.

Parturi-kampaajana Hiusduetto-liikkeessä työskentelevä Päivi Pitkänen kuuli muutoksesta ensin asiakkailtaan.

– Olimme aluksi hiukan ihmeissämme, mutta lopulta saimme vuokraisännältä ilmoituksen noin neljä viikkoa aiemmin, että kadun nimi muuttuu.

Pitkänen kertoo että käyntikorttien ja nettisivujen päivittämisessä tuli kiire, mutta pitää uutta nimeä hyvänä ja kertoo ottaneensa selvää Miina Sillanpäästä.

– Kyllähän sitä vähän on tullut otettua selvää, että kuka tämä Sillanpää on, ja ihan kiva että saadaan tällainen naisen nimi. 

Ensimmäisen naisministerin kunniaksi

Nimenmuutoksella halutaan muistaa Suomen ensimmäistä naisministeriä.

– Miina Sillanpää on asunut tuolla alueella ja vaikuttanut naisten ja vähäosaisten asemaan ja on ollut alueella varmasti hyvin näkyvä ja tunnettukin henkilö, Lehtonen sanoo.

Miina Sillanpään Säätiössä kadun nimeen ollaan erittäin tyytyväisiä.

– Miina jos kuka on ansainnut oman kadun Helsinkiin Suomen ensimmäisenä naisministerinä, pitkäaikaisena kansanedustajana ja monipuolisena yhteiskunnallisena vaikuttajana, Miina Sillanpään Säätiön toimitusjohtaja Eija Sorvari sanoo.

– Hän ajoi hyvin vahvasti yhteiskunnallisia asioita ja oli vahva tasa-arvon kannattaja. Erityisesti naisten ja lapsiperheiden asiat olivat lähellä hänen sydäntä. Tätä perinnettä Suomessa on jatkanut esimerkiksi Ensi- ja turvakotien liitto, Sorvari kertoo.

Historiallinen Sörnäisten rantatien nimi jää edelleen voimaan Sörnäisissä rantaa pitkin kulkevalta pääosaltaan, yli kilometrin matkan Näkinsillalta Junatien eritasoliittymälle asti, vanhaa Sörnäisten satamaradan linjausta noudattaen, kerrotaan kaupungin päätöksessä

Sörnäisten rantatien nimi on ollut käytössä alueella vuodesta 1893.

Lue myös:

    Uusimmat