Katso upea dronevideo Lapista: Tältä näyttävät Suomen muotoinen lampi ja Pohjois-Lapin ruska kauneimmillaan!

Suomen muotoinen lampi ja Pohjois-Lapin ruska kauneimmillaan 1:25

Ruskabongareiden paras aika alkaa olla käsillä eteläisemmässä Lapissa. Aivan pohjoisessa täytyy odottaa taas ensi syksyyn, sillä ruska-aika on jo ohi.

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas on kuvannut jutussa olevat hienot videot Foreca-Suomi -Youtubesarjaa varten eri puolilta Pohjois-Lappia.

Meteorologi Markus Mäntykannaksen mukaan videolla näkyvää väriloistoa ja sumuista järvenpintaa olisi hyvä lähteä katsomaan nyt, jos haluaa nähdä aidon Lapin ruskan.

– Esimerkiksi Kilpisjärvellä kävi niin, että kun sinne saavuin viime lauantaina, oli viimeisiä hienoja ruskapäiviä. Seuraavana yönä tuli sade ja tuuli. Lehdet tippuivat vuorokaudessa ja ruska oli ohi.

Ruskan kehittyminen riippuu ennen kaikkea yöpakkasista. Niitä ei dronea lennättäneen ja videokameran varressa heiluneen meteorologin mukaan ole ollut muualla kuin pohjoisimmassa Suomessa.

– Ruska on nyt komeimmillaan Keski- ja Etelä-Lapissa, Mäntykannas sanoo.

"Tuhanteen kilometriin mahtuu paljon"

Juuri nyt Suomen maantieteellinen koko näkyy säässäkin toden teolla. Lapissa ihmiset valmistautuvat talveen, etelässä työmatkapyöräillään shortsit jalassa.

– Pohjoisimmassa Lapissa näkyy vielä tuntureilla lunta ja etelässä vedellään kaduilla kesäkamppeissa. Tuhanteen kilometriin mahtuu monenlaista, mutta kyllä Lapissa paikallisten pukeutumisessa ja puheissa alkoi olla jo sellaista, että pikkuhiljaa jo valmistaudutaan talven tuloon, meteorologi sanoo.

Mäntykannaksen mukaan etelämpänä sisämaassa ruska alkaa muodostua parin viikon kuluessa, rannikkoalueilla puiden väriloisto voi viivästyä jopa lokakuun puoliväliin.

Lue myös:

    Uusimmat