Mainos

Katolle vai takakonttiin – miten joulukuusi kannattaa kuljettaa autolla?

Näin joulun alla näkee liikenteessä uskomattomia kuusenkuljetussuorituksia. Pyysimme auto- ja liikenneturvallisuusasiantuntijaltamme, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaiselta, ohjeita kuusen turvalliseen kuljettamiseen.

Väärin kuljetettuna kuusesta saattaa aiheutua vaaraa oman autoseurueen lisäksi muille tienkäyttäjille. Kuusi saattaa myös liata auton sisätiloja tai vaurioittaa verhoiluja.

Huolimaton kuljetus voi myös tuhota koko kuusen.

Kuomullinen perävaunu tai pakettiauto on paras vaihtoehto

Ehdottomasti paras ja suositeltavin tapa kuusen kuljettamiseen on kuomullinen perävaunu tai pakettiauto. Tällöin kuusi saadaan ostopaikasta tai metsästä kotiin puhtaana ja mahdollisimman vähin vaurioin.

Kuusen paikallaan pysyminen kuljetuksen aikana on muistettava varmistaa huolellisella sidonnalla myös perävaunun kuomun alla ja pakettiauton tavaratilassa. ”Poissa silmistä – poissa mielestä” –ajattelutapa ei siis tule kysymykseen. Sidontaan on syytä käyttää asiamukaisia sidontaliinoja eli erilaiset naruviritykset pitää unohtaa. Oikein sidottuna kuusi pysyy paikallaan myös mahdollisessa hätäjarrutuksessa tai törmäyksessä.

Katolla kuusi kuraantuu

Usein kuusia näkee kuljetettavan auton katolla. Mikäli näin toimitaan, pitää autossa ehdottomasti olla taakkateline, johon kuusi saadaan kiinnitettyä asianmukaisin sidontaliinoin.

Auton ulkopuolella kuljetettaessa kuusi on kuitenkin altis kuralle ja maantiesuolalle jo lyhyelläkin matkalla. Mikäli kattokuljetukseen päädytään, onkin kuusi syytä suojata tiiviillä muovilla, pressulla tai pussilla. Suojaaminen ei saa vaikuttaa sidonnan pitävyyteen.

Olen joskus nähnyt joidenkin tonttujen kuljettavan kuusta myös katolla, ilman telinettä. Näin ei tule missään tapauksessa toimia, koska kuusen sitominen asiallisesti, ilman taakkatelinettä, ei vaan yksinkertaisesti onnistu. Katolla heiluva kuusi myös vaurioituu ja vaurioittaa auton maalipintaa.

Kuusi autossa sisällä

Auton sisällä kuljetettaessa kuusen tulisi olla verkotettu, jotta sen sen oksat eivät tärvele auton verhoiluja. Pelkkä verkko ei pidättele kuusenneulasia, joten kuuselle kannattaa hankkia esimerkiksi vetoketjulla ja kahvalla varustettu kantopussi. Näin neulaset varisevat pussiin auton sijaan. Pussi suojaa myös auton verhoiluita likaantumiselta – esimerkiksi pihka irtoaa verhoiluista todella huonosti. Kuusenkuljetuspussi investointina siis kannattaa. Samaa pussia voi käyttää useampana vuotena eli ne eivät ole kertakäyttöisiä.

Tässäkin tapauksessa kuusen paikallaan pysyminen on varmistettava sitomalla se asianmukaisilla sidontaliinoilla tavaratilan kuormansidontapisteisiin. Sidonnassa voi myös hyödyntää takapenkin taittuvan selkänojan lukituspisteitä sekä auton takaistuimen turvavöitä. Pääasia on, ettei kuusi pääse liikkumaan ja autossa tai putoamaan sieltä äkkijarrutuksessa, onnettomuudessa tai kiihdytyksessä. Etupenkkiläisen takaraivoon sopivasti lentävä kuusi saattaa tappaa.

Autossa sisällä kuljetettavan kuusen on oltava niin pieni, ettei se vaikeuta auton käsittelyä tai kuljettajan havainnointia. Välillä näkee myös, että autolla ajetaan takaluukku auki ja kuusi tursuaa tavaratilasta ulos. Takaluukku auki ajettaessa on vaara, että auton matkustamoon tulee myrkyllisiä pakokaasuja. Auki olevan luukun rakenteet eivät välttämättä kestä niihin ajossa kohdistuvia rasituksia. Lisäksi on olemassa riski, että avoimesta luukusta putoaa tielle jotain.

Kuuluisat viimeiset sanat: ”Matka on niin lyhyt”

Valitettavan moni ajattelee, että samapa tuo, miten sen kuusen kotiin kuljettaa, kun ”matkakin on noin lyhyt”. Näin asia ei kuitenkaan ole. Laiskuudesta tai välinpitämättömyydestä voi joutua maksamaan kalliin hinnan.

Mikäli asiallista keinoa kuusen kuljettamiseksi ei ole, kannattaa se hankkia kotiin kuljetettuna.

***

0:22

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.