Kätevät muistisäännöt oikeisiin annoskokoihin – oletko syönyt liikaa?

Jääkaappisi on täynnä ruokaa, mutta annoskokojen oikea määrä on hakusessa. Tuttu tilanne, mutta näiden sääntöjen avulla osaat pitäytyä oikean kokoisissa annoksissa.

Oletko joskus törmännyt dieettioppaisiin tai resepteihin, joissa neuvotaan käyttämään esimerkiksi "yhtä annosta proteiineja"? Monille kyseiset mitat aiheuttavatkin päänvaivaa, eikä käsillä satu aina olemaan vaakaa oikeaa grammamäärää varmistamaan. Paina mieleesi nämä muistisäännöt, joiden avulla voit annostella itsellesi oikeita annoskokoja ilman vaakoja tai muita laitteita.

Liha

Yksi annos kypsää lihaa (noin 85 grammaa) on suurin piirtein saman kokoinen kuin palasaippua. Ensi kerralla lihaa annostellessasi mieti siis tavallisen saippuan kokoista palaa.

Hampurilaispihvi

Jos innostut valmistamaan hampurilaisia itse aivan pihvejä myöten, voit käyttää jääkiekkoa antamaan osviittaa oikeankokoisesta pihvistä.

Pasta

Yksi annos kypsää pastaa vastaa suurin piirtein nyrkkisi kokoista määrää.

Leipä

Sopiva annos leipää vastaa tavallisen cd-kotelon kokoa. Vohveleita ja pannukakkuja syödessä kannattaa taas pitäytyä noin cd-levyn kokoisessa annoksessa.

Öljy

Jos tarvitset teelusikallisen öljyä, eikä sopivaa mittatyökalua ole saatavilla, voit mitata vastaavan määrän peukalollasi. Peukalonpään kokoinen määrä öljyä vastaa noin yhtä teelusikallista.

Juusto

Yksi annos maitotuotteita on yhtä kuin neljä pientä palaa juustoa. Juustoa paloitellessasi kannattaa pitää mielessä suurin piirtein nopan kokoa vastaava kuutio.

Hedelmät

Söitpä sitten omenaa, luumua tai vaikkapa persikkaa, tennispallon kokoinen määrä vastaa yhtä annosta hedelmiä.

Vihannekset

Huolehdi päivittäisestä kasvisten saannistasi! Yksi annos kasviksia, esimerkiksi parsakaalia tai porkkanaa, vastaa kooltaan pesäpalloa.

Maapähkinävoi

Hillitse yletöntä kaloreillä mässäämistä pitämällä esimerkiksi maapähkinävoin tai muiden epäterveellisten leivänpäällysten annoskoko noin pingispallon kokoisena. Pingispallo vastaa suurin piirtein kahta ruokalusikallista.

(MTV3)

Lähde: Shape.com

Lue myös:

    Uusimmat