Mainos

Kasvata älykkyyttäsi päivittäin

Voisiko kirjoja lukemalla tai pianoa soittamalla todella vaikuttaa muistikapasiteettiinsa? Kyllä, väittävät tutkimukset!

Eikö ajatus kulje, unohteletko asioita? Womenshealthmag.com neuvoo, miten saat aivoihisi lisää puhtia.

Televisio pelastaa?

Lukeminen kannattaa. Valitse kirja, joka tuntuu käsittämättömältä, ja yritä lukea sitä. Erään tutkimuksen mukaan aivomme yrittävät löytää merkityksiä asioille, joita emme ymmärrä. Tämä taas pakottaa aivojesi harmaan aineksen toimintaan.

Eikö tiedekirjallisuus kiinnosta? Ei hätää, sillä myös fiktio stimuloi aivoja.

– Fiktio stimuloi yleisesti sosiaalisia ja emotionaalisia puoliamme. Ihmiset, jotka lukevat paljon fiktiota, ovat yleisesti empaattisempia ja sosiaalisesti älykkäämpiä kuin ne, jotka eivät lue, kertoo ennen Toronton yliopistossa kognitiivisten tieteiden parissa työskennellyt tohtori Keith Oatley.

Jos et jaksa lukea, avaa televisio ja katso rikossarjaa. Yritä selvittää murhaaja.

Rikossarjassa useat juonet mutkittelevat keskenään, päähenkilöitä on lukuisia ja kertoja ei vie katsojaa eteenpäin; tämä kaikki saa aivosi keräämään ja analysoimaan tietoja tieteelliseen tapaan. Ongelmanratkaisukyky ja sosiaalinen äly paranevat.

Musisoi tiesi huipulle

Erään tutkimuksen mukaan musisointi kehittää aivomotoriikkaa: soittimen hallinta jalostaa neurologista järjestelmää tavalla, jota ei voi saavuttaa muilla harrastuksilla. Jos et ole musikaalinen, älä masennu: pianon- ja kitaransoitto tietokonepelin avulla voi antaa samantapaisia tuloksia.

Michiganin yliopistossa sen sijaan tutkittiin unen vaikutusta muistiin. Tutkittavien tuli muistaa sanoja sanalistalta: osa tutkittavista sai nukkua koko yön ennen testiä, toiset eivät nukkuneet hetkeäkään.

Valveilla olleet tekivät testissä eniten virheitä. Nuku siis tarpeeksi: se auttaa aivojasi vahvistamaan muistojasi ja neuronien välisiä yhteyksiä.

Seura tekee kaltaisekseen?

Vietä aikaa ihmisten parissa. Älä karkaa töistä suoraan kotiin möllöttämään, vaan suuntaa lasilliselle työtovereiden kanssa.

– Sosiaalisen kanssakäymisen tuottama aivovoimistelu virkistää kognitiivisia toimintoja, toteaa psykologian professori Oscar Ybarra Michiganin yliopistosta toteaa.

Ybarran tutkimuksen mukaan sosiaalisilla ihmisillä on muita paremmat kognitiiviset valmiudet. He muistavat muita paremmin suunnittelemiseen, päämäärien asettamiseen ja järkeilyyn tarvittavia tietoja. Tee kanssakäymisestä astetta haastavampaa: valitse seuraksesi älykköjä, ja uppoudu keskusteluun heidän kanssaan!

MTV3/Helmi

Lähde: Womenshealthmag.com

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.