Karmiva lista: Tämä sinua voi odottaa, ellet nosta takapuoltasi tuolilta

Onko töissä seisominen oikeasti terveellistä? 1:24
Kannattaako töissä sitten istumisen sijaan seistä? Ota selvää katsomalla video!

Istuminen ja löhöäminen ovat monelle tapoja viettää koko hereilläoloaikansa. Passiivinen elämäntapa horjuttaa ihmisen terveyttä, tutkimus toisensa perään todistaa. Ei siis ihme, että liiallista istumista on verrattu jopa tupakointiin.

Prevention-sivusto listasi pelottavia istumisen haittavaikutuksia. Nämä luettuasi haluat pikimmiten nousta seisomaan – istumisen haittoja kun voi onneksi pienentää säännöllisellä jaloittelulla.

1. Masennus ja ahdistuneisuus

Tutkimuksissa runsaan istumisen on huomattu olevan yhteydessä suurempaan masennuksen ja ahdistuneisuuden riskiin. Kohonnut riski oli huomattavissa, vaikka runsaasti istuva ihminen harrastaisi myös liikuntaa. Liikunnalla tiedetään olevan myönteisiä vaikutuksia mielenterveydelle.

2. Syöpä

Paljon istuvilla henkilöillä on suurempi riski sairastua syöpään kuin aktiivisemmilla ihmisillä. Liiallisella istumisella saattaa olla vaikutusta esimerkiksi suurentuneeseen riskiin sairastua plasmasolusyöpään, munasarjasyöpään, rintasyöpään, eturauhassyöpään sekä paksusuolen- ja kohdunsyöpään, kertoo syöpäsairaala Docrates.

Jo muutaman tunnin lisäys päivittäiseen istumamäärään nostaa syöpäriskiä, vaikka ihminen liikkuisi vapaa-ajallaan paljonkin. 

3. Ylipaino, diabetes ja sydänongelmat

Paikallaan olo ja istuminen kuluttavat vähemmän energiaa kuin fyysinen aktiivisuus. Pelkästään kuusi tuntia istumista päivittäin lisää ylipainon riskiä 250 prosentilla verrattuna henkilöihin, jotka istuvat vain puoli tuntia päivittäin. Ylipaino kasvattaa kakkostyypin diabeteksen ja sydänongelmien riskiä. Lisäksi istumisen on huomattu vaikuttavan insuliinihormonin kykyyn kuljettaa glukoosia verestä soluihin sekä vähentävän rasvaa pilkkovan ja ”pahaa” kolesterolia ”hyväksi” muuttavan lipoproteiinilipaasi-entsyymin aktiivisuutta.  

4. Veritulppa

Istuminen heikentää verenkiertoa ja pakottaa veren pakkautumaan jalkoihin. Tämä lisää veritulpan riskiä jaloissa. Tutkimuksissa on havaittu, että yli 40 tuntia istuvilla naisilla veritulppa saattoi siirtyä jaloista keuhkoihin. Riski oli kaksi kertaa suurempi kuin alle 10 tuntia viikossa istuvilla.

Eikö vielä vakuuttanut? Siinä tapauksessa kerrottakoon vielä, että runsas istuminen on yhdistetty lihasten ja luiden heikkenemiseen, muistin heikentymiseen sekä kuolemaan.

Lähteet: Prevention, Docrates

Lue myös:

    Uusimmat