Ethän istu liikaa? Se kostautuu, kun ikäännyt

Onko töissä seisominen oikeasti terveellistä? 1:24

Istuminen on useissa tutkimuksissa osoitettu terveysriskiksi. Se suurentaa muun muassa sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen vaaraa, mutta iän myötä se voi johtaa myös fyysiseen heikentymiseen ja haurastumiseen.

Yllä olevalla videolla pohditaan seisomisen terveellisyyttä.

Ikääntymiseen liittyvä haurastuminen tarkoittaa lihasten ja fyysisen kunnon heikkenemistä ja toimintakyvyn laajaa huonontumista.

Australialaistutkimuksen perusteella haurastuminen oli kahdentoista vuoden seurannassa todennäköisintä naisilla, jotka istuivat paljon ja jotka vuosien varrella alkoivat istua enemmän. Vähäinen istuminen puolestaan liittyi hieman pienentyneeseen haurastumisriskiin. Liiallisen istumisen terveyshaitat tiedetään hyvin, mutta istumisen lisäksi muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa nyt havaittuihin yhteyksiin. Tämän vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Tutkimukseen osallistui 5 500 naista, jotka olivat seurannan alkaessa 50–55-vuotiaita. Fyysistä heikkenemistä ja haurastumista selvitettiin kolmen vuoden välein halki kaksitoistavuotisen seurannan.

Copyright Duodecim 2018.  Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat