Entä, jos et koskaan nousisi tuolistasi? Asiantuntija listasi tauottoman istumisen pelottavat seuraukset

Jos ihminen ei koskaan nouse tuolistaan, tapahtuu kamalia. Noin kuukauden kuluttua jatkuvan istuskelijan luut alkaisivat antaa periksi.

Istumisen vaaroista puhutaan paljon, mutta mitä tapahtuisi, jos vain viettäisit koko loppuelämäsi nousematta ikinä ylös? Digg-sivusto päätti tutkia asian – ja kuten arvata saattaa, tulokset ovat pelottavia.

Sivusto haastatteli ergonomian asiantuntija Alan Hedgeä, joka vahvisti, että istumaan jämähtäminen kirjaimellisesti tappaa – eikä syynä suinkaan ole se, ettei ihminen pääsisi jääkaapille syömään.

Istuminen voi aiheuttaa keuhkoveritulpan

Jo tunneissa vähentynyt fyysinen aktiviteetti pakottaa yhdessä painovoiman kanssa veren pakkautumaan jalkoihin. Verenkierron väheneminen lisää veritulpan riskiä yhdessä tai kummassakin jalassa.

Jalat voivat turvota, ja ihminen voi tuntea kipua, mutta veritulppa ei välttämättä tapa heti. Hedgen mukaan ongelmat alkavat, jos tulppa lähtee liikkeelle ja päätyy keuhkoihin. Se aiheuttaa keuhkoveritulpan, eli keuhkovaltimon tai sen haaran tukkeutumisen, joka on hengenvaarallinen tila.

Mikäli istuminen ei aiheuta veritulppaa, muut ongelmat uhkaavat jatkuvaa istujaa. Seuraavien päivien aikana hänen kuntonsa alkaa heikentyä ja lihakset surkastua. Liikkumattomuus vaikuttaa ennen pitkää selkärankaan: Hedgen mukaan selkäranka puristuu kokoon ja voi aiheuttaa välilevynpullistuman, joka on hyvin kivulias.

Terveen ihmisen on lähes mahdotonta istua tuntikausia 

Jos ihminen ei kaikesta tästä huolimatta edelleenkään nouse tuolistaan, noin kuukauden kuluttua hänen luunsa alkavat antaa periksi.

Tavallisesti luut elävät ja uudistuvat jatkuvasti. Jotta luu voisi uudistua, sen täytyy rasittua; luuntiheys vaatii siis painovoimaa, joka haastaa kehoa ihmisen liikkuessa. Rasituksen puuttuessa luista tulee hauraita.

Aivan kuin tämä kaikki ei jo riittäisi, istuma-asento myös hankaloittaa hengitystä ja rajoittaa aivoihin päätyvän hapen määrää. Ajan myötä henkinen valmiustaso siis laskee. Onkin ymmärrettävää, että terveen ihmisen on lähes mahdotonta istua tuntikausia tai päiviä paikallaan: jos olo muuttuu istuessa levottomaksi ja keho nykiväksi, on syytä kuunnella sen viestejä ja nousta ylös. Kannattaa myös muistaa, että veritulpan riski on todellinen esimerkiksi pitkillä lentomatkoilla.

Jotta verenkierto vilkastuisi ja happi virtaisi kehoon vapaasti, Hedge suosittelee jaloittelua noin puolen tunnin välein.

Työpistejumpalla keskivartalo kuosiin tehokkaasti – muutamassa minuutissa! 0:49

Lähde: Digg.com

Lue myös:

    Uusimmat