Kari Nyholm

Kari voi mielestään kohtuullisen hyvin ja elämäntavat ovat kunnossa. Omasta mielestään Kari ei harrasta liikuntaa terveytensä kannalta riittävästi. Arki tuntuu välillä stressaavalta, päiviin ja työjaksoihin ei juurikaan sisälly palauttavia hetkiä. Arjen vaatimukset, palauttavien hetkien puuttuminen päivistä ja liian vähäinen uni vievät parhaan energian ja virkeyden.

Hyvinvointianalyysin mukaan Kari harrasti liikuntaa kaikkina mittauspäivinä. Koska kyseessä oli vapaapäivät, tuli arkiaktiivisuutta varsin runsaasti eli reilut 3 tuntia päivässä. Askeleita arkipuuhissa kertyi 5400-9100/päivä. Kuntoa kehittävää liikuntaa arkitoimista kertyi parina päivänä jopa 1,5 tuntia.

Karin kahteen ensimmäiseen vapaapään sisältyi hyvin vähän palauttavia jaksoja. Vasta kolmantena päivänä palautumisjaksoja oli vapaapäivälle riittävästi. Vuorokautinen palautumisen määrä jäi koko jaksolla heikoksi, alle 10 prosenttiin. Vähäistä palautumisen määrää selittää hyvin toimeliaat päivät ja heikko palautumisen määrä unijaksojen aikana. Palautumista heikensi selvästi kahtena iltana vappujuhlissa nautittu alkoholi. Käytännössä seuraavina öinä palautumista ei tapahtunut kuin hetkittäin. Unijaksot olivat noin 7 tuntia/yö, joten unen määrääkin voisi yrittää lisätä menemällä aikaisemmin nukkumaan.  

Mikäli palautuminen on puutteellista useita päiviä peräkkäin seuraa siitä alipalautumistila, joka voidaan korjata lisäämällä levon määrää. Jos tilanne jatkuu pitempään, jopa viikkoja, johtaa se ylikuormittumistilaan ja haitalliseen stressiin. Ylikuormittumisesta palautuminen kestääkin sitten pitkän aikaa. Elimistön kokonaiskuormittumista kannattaakin seurata jatkossa tarkasti.

Vapaapäivinä kannattaa kiinnittää huomiota palautumista tukeviin toimenpiteisiin, esimerkiksi rentoutusharjoituksiin, kevyeen liikuntaan ja asioihin, jotka eivät entisestään kuormita univajeesta kuormittunutta kehoa. Liikunnan tulee teholtaan kevyttä ja palauttavaa, mutta välillä on hyväksi tehdä kohtuukuormitteista kuntoa kohottavaakin treeniä. Liikunnan lisäksi vuorotyötä tekevien arjessa korostuu terveellisten elämäntapojen merkitys. Terveellisen ravitsemuksen antama hyvä energia ja palautumiskyky, hyvä fyysinen kunto ja säännöllinen elämänrytmi parantavat unta ja edistävät merkittävästi voimavarojen palautumista.

Palautumisen varmistamiseksi Karin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota alkuillan ja illan rauhoittamiseen sekä touhuamisen tauottamiseen päiväsaikaan. Illalla Karin kannattaa hakea rentoutumista ja rauhaa, että elimistö saa palauttavat reaktiot käyntiin mahdollisimman pian nukahtamisen jälkeen. Joskus jopa ennen nukahtamista. Kierrokset siis alas reilusti ennen nukkumatin tuloa. Siihen auttaa muun muassa kun välttää illan aikana kuormittavaa liikuntaa, somen käyttöä, työskentelyä tietokoneella, raskasta ruokailua ja alkoholia.

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat