Karhuryhmän entinen varajohtaja ja yrittäjä syytteessä törkeästä petoksesta – Syyte: Helsingin poliisia ylilaskutettiin varustehankinnoissa 150000 euroa

Karhuryhmän ex-varajohtajalle luettiin syytteet törkeästä petoksesta 0:42

Helsingin poliisin karhuryhmän entinen varajohtaja ja Finnrappel Oy:n johtohenkilö saivat syytteen törkeästä petoksesta ja muista rikoksista.

Syytteessä on kyse karhuryhmän varustehankinnoista. Syyttäjän mukaan Helsingin poliisilta laskutettiin perustettomasti yli 150000 euroa.

Teot ajoittuvat vuosiin 2005-2012. Jutun pääkäsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa tiistaiaamuna.

Syyttäjän mukaan osaa maksetuista tuotteista ei koskaan toimitettu ja toisista maksettiin ylihintaa. Ylikonstaapeli sai rahaa käteisenä ja sitä siirrettiin hänen tililleen. Rahaliikenteessä käytettiin myös valmiusyksikön perinneyhdistyksen tiliä.

Syyttäjän mukaan näille yhteensä 153000 euron rahansiirroille ei ole mitään luonnollista selitystä.

Takavarikoiduilta tietokoneilta löydetyssä sähköpostiliikenteessä maksuista käytettiin nimeä ”säätö”, joka tutkinnan mukaan tarkoitti ylimääräisiä maksuja varustetilauksiin. Syyttäjän mukaan karhupoliisi määräsi laskutuksen sisällön, hinnat ja ajankohdat.

Finnrappel oli syyttäjän mukaan poliisin ”hovihankkija”. Kyse oli monenlaisista poliisivarusteista alkaen erikoiskengistä ja äänettömistä takeista erilaiseen elektroniikkaan.

Tutkinta alkoi verokiistasta

Tapauksen tutkinta alkoi aikanaan verottajan ilmoituksesta. Finnrappel oli valittanut verotuksesta, kun valmiusyksikön perinneyhdistyksen tilille maksettuja rahoja ei ollut hyväksytty vähennyskelpoiksiksi mainoskuluiksi.

Nyttemmin eläkkeelle siirtynyt poliisi kiisti rikokset. Ylikonstaapelin mukaan kaikki tilatut tuotteet toimitettiin, eivätkä hinnat olleet todellisuutta vastaamattomia. Hänen mukaansa ylemmät virkamiehet päättivät hankinnoista ja hän vain kartoitti niitä.

Myös Finnrappelin johtohenkilö kiisti rikokset. Laskut olivat oikein ja tavarat oli toimitettu.

Syyttäjä vaatii molemmille ehdotonta vankeustuomiota.

Jutun käsittelyyn on varattu 17 päivää ja loppulausunnot on tarkoitus kuulla juhannusviikolla.

Lue myös:

    Uusimmat