Käräjäoikeus antoi viiden vuoden tuomion alaikäisen raiskauksesta – hovioikeuden mukaan näyttö ei riittänyt ja syyte hylättiin

Hovioikeus katsoi miehen suorittaneen rangaistuksensa ja määräsi hänet päästettäväksi vapaaksi.

Rovaniemen hovioikeus hylkäsi perjantaina syytteet törkeästä ihmiskaupasta ja törkeästä raiskauksesta tapauksessa, jossa mies oli käräjäoikeudessa tuomittu 5,5 vuoden vankeusrangaistukseen.

Lapin käräjäoikeus katsoi joulukuussa 2022 antamassaan tuomiossa, että mies toi muiden ihmisten avustuksella Suomeen 15-vuotiaan tytön ja raiskasi tämän. Tuomion julkisen selosteen mukaan tyttö kuljetettiin Kreikasta Espanjan Barcelonaan ja edelleen Saksan Berliiniin toisen henkilön nimellä ja henkilöpapereilla.

Matka jatkui Ruotsiin, mistä tyttö matkusti tuomitun miehen kanssa junalla Suomeen. Käräjäoikeuden tuomion mukaan törkeä raiskaus tapahtui Suomeen tulon jälkeen.

Hovioikeus katsoi tulleen näytetyksi, että syytetty ja tyttö olivat olleet sukupuoliyhteydessä. Hovioikeuden mukaan asiassa esitetty todistelu ei kuitenkaan riittänyt osoittamaan, että tyttö olisi tapahtuma-aikaan ollut pelkotilassa tai muussa avuttomassa tilassa ja kykenemätön puolustamaan itseään tai ilmaisemaan tahtoaan. Siten miehen syyllisyydestä jäi hovioikeuden mukaan varteenotettava epäily, ja syyte törkeästä raiskauksesta hylättiin.

Vapautettiin myös korvausvaatimuksista

Törkeää ihmiskauppaa koskevan syytteen osalta hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin tulleen näytetyksi, että Suomeen tuotu tyttö oli ollut riippuvaisessa asemassa ja turvattomassa tilassa. Hovioikeus kuitenkin katsoi, ettei teko täyttänyt törkeän ihmiskaupan tunnusmerkistöä. Siten myös ihmiskauppasyyte hylättiin.

Koska syytteet törkeästä raiskauksesta ja törkeästä ihmiskaupasta hylättiin, mies vapautettiin myös velvollisuudesta maksaa asianomistajalle korvauksia. Käräjäoikeus oli tuominnut miehen maksamaan uhrille korvauksia yli 30 000 euroa.

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua laittoman maahantulon järjestämisen osalta. Nyt 29-vuotias mies tuomittiin kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Koska mies oli ollut vangittuna, hovioikeus katsoi miehen vapaudenmenetyksen rangaistuksen täydeksi suoritukseksi ja määräsi miehen päästettäväksi vapaaksi.

Lue myös:

    Uusimmat