Mainos

Kiistelty koirarotu nostatti kansanliikkeen – tappotuomion saanut koira pelastuikin

Italialaiset ovat onnistuneet pelastamaan kotimaahansa Tanskassa kuolemantuomion saaneen koiran. Pelastusoperaatiosta tuli Italiassa varsinainen kansanliike, johon osallistui poliitikkoja ja pop-tähti ja jota varten kerättiin satoja tuhansia nimikirjoituksia.

Tanskan viranomaiset olivat määränneet Iceberg-koiran lopetettavaksi, koska sen rotu, argentiinan mastiffi, joka tunnetaan myös nimeltä dogo argentino, on luokiteltu maan laissa ihmiselle vaaralliseksi.

Icebergin omistaja, italialaiskokki Giuseppe Perna, kertoo, ettei hän tiennyt pitäneensä koiraa maassa laittomasti ennen kuin kaksivuotias koira otti yhteen toisen koiran kanssa ja poliisit hakivat sen pois. Miehelle ilmoitettiin, että koira oli laiton ja että se lopetettaisiin.

Italialainen eläinoikeusjärjestö Enpa riensi omistajan avuksi ja myös tavalliset kansalaiset reagoivat tapaukseen voimakkaasti. Enpa pommitti Tanskan-lähetystöä sähköposteilla niin kauan, että tapaaminen suurlähettilään kanssa järjestyi.

Sillä välin sosiaalisessa mediassa levinnyt "Pelastakaa Iceberg" -kampanja oli kerännyt 374 000 allekirjoitusta. Lisäksi Tanskan suurlähetystön edustalla Roomassa pidettiin viime viikolla mielenosoitus, joihin osallistui myös pop-tähti Noemi.

Massiivinen kampanjointi onnistui, sillä Tanskan ympäristöministeri Esben Lunde Larsen ilmoitti eilen, että Iceberg saisi palata kotimaahansa Italiaan.

Myös Icebergin pelastamista lobannut Italian ulkoministeri Angelino Alfano on jo ehättänyt lausumaan kiitoksensa päätökselle.

– Pyysin suurlähettiläiden välityksellä Tanskan viranomaisia säästämään Icebergin hengen antamalla Giuseppen tuoda sen takaisin Italiaan, Alfano twiittaa.

Dogo argentino kehitettiin alunperin Argentiinassa metsästyskoiraksi 1900-luvulla. Maailmalla, myö Suomessa, on raportoitu tapauksia, joissa dogot ovat käyneet yllättäen ihmisten tai muiden koirien kimppuun. 

Rotua pidetäänkin joissakin maissa ihmiselle vaarallisena ja se on kielletty Tanskan lisäksi myös muun muassa Norjassa ja Isossa-Britanniassa.

Suomessa rotu on sallittu, mutta vuonna 2010 meilläkin tehtiin lakialoite Dogo Argentinon kieltämiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.