Kannattaisiko ennen punnitusta käydä vessassa? Näin paljon kakka oikeasti painaa

Toimittaja matkasi suusta vessanpönttöön: Kurkkaa suoliston sisään 2:42
Tiesitkö tätä suolistostasi ja kakastasi? Katso videolta, millainen on ruoan retki suusta vessanpönttöön.

Ulostamisen jälkeen olo on kevyempi, mutta onko sillä väliä punnituksen kannalta? 

Ihmisen suoli tyhjenee normaalisti 8–72 tunnin välein. Istunnon jälkeen olo on kevyempi, hoikempi ja housut tuntuvat mukavammalta päällä. Päinvastaisia tuntemuksia aiheuttaa ummetus, josta puhutaan, kun suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa.

Mutta tekeekö ulostaminen ihmisestä todella kevyemmän ja hoikemman? Yhdysvaltalainen laillistettu ravitsemusterapeutti Mitzi Dulan kertoi Women's Healthille, että keskivertopökäle painaa 400 grammasta jopa 1,8 kiloon. Paino koostuu vedestä, bakteereista, soluista ja sulamattomasta ruoasta.

– Se on todennäköisemmin korkeammassa päässä, jos kakalla ei ole käynyt muutamaan päivään, Dulan sanoo Women’s Healthille.

Kakan painoon vaikuttaa suolen liikkeiden säännöllisyyden lisäksi ihmisen koko.

Suolen täyttyessä kilot tulevat takaisin

Laihdutuspyrkimyksiensä kanssa kamppailevan ihmisen korvissa 1,8 kilon painonpudotus voi kuulostaa suurelta. Paino kuitenkin nousee takaisin, kun suoli alkaa jälleen täyttyä vessareissun jälkeen.

Kakkaaminen ei vaikutakaan suuresti ihmisen painoon, vaikka tukkoisesta olosta pääseminen tuntuukin hyvältä. On myös hyvä huomata, että ummetus ja vatsan turpoaminen eivät tarkoita, että ihminen on lihonut.

Dulan suosittelee painoaan seuraavia punnitsemaan itsensä aina samaan aikaan aamusta ilman vaatteita. Jos ennen vaa’alle astumista iskee vessahätä, kannattaa suoli käydä tyhjentämässä. Mutta jos kakka ei ole tullakseen, ei pöntöllä kannata istua tuskailemassa vain, jotta vaaka näyttäisi pienempää lukemaa. Liiallinen pöntöllä punnertaminen voi nimittäin johtaa peräpukamien syntyyn. 

Riittävä kuidun saanti näkyy pöntöllä ja vaa'alla

Vaikka kakkaaminen ei juuri vaikuta laihtumiseen, on yksi asia, joka näitä kahta yhdistää: kuitu.

Riittävä kuidun saanti vähentää ummetusta, koska ravinnon kuidut lisäävät suolen sisältöä sekä sitovat suolessa vettä ja siten kuohkeuttavat ulostetta, kertoo Terveyskirjasto. Aikuisen tulisi tulisi saada ravinnostaan kuituja vähintään 25–35 grammaa päivittäin. Kuituja on runsaasti kaikissa kasvikunnan tuotteissa.

Lisäksi kuidut pitävät nälkää loitolla, mikä auttaa painonhallinnassa.

Myös liikunta auttaa ummetukseen ja edistää painonhallintaa.

Artikkeli on uusinta vuodelta 2020.

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Vyötärölihavuus lisää monien sairauksien vaaraa. Testaa helpolla tavalla, oletko itse riskiryhmää.

Lue myös:

    Uusimmat