Kannabiksen laillistaminen on tuonut Kanadalle miljoonien verotulot, mutta siinä on ongelmansa – "Tämä tekee hallituksesta kilpailukyvyttömän"

Kannabis lailliseksi? 14:53
Videolla keskustellaan kannibiksen laillistamisesta.

Kanada laillisti kannabiksen viime vuoden lokakuussa. Laillistaminen kannatti, sillä päihdekasvi on tuonut maalle runsaasti verotuloja, noin 186 miljoonaa dollaria eli noin 164,5 miljoonaa euroa lokakuun lopulta maaliskuun loppuun.

Hallituksella on kuitenkin ongelma kannabiksen verotuksessa, Brockin yliopiston professori Michael Armstrongin mukaan.

– Tämä on vaihtokauppa, mitä enemmän veroja lisätään, sitä enemmän saadaan tuloja. Mutta tämä nostaa hintoja ja tekee hallituksesta kilpailukyvyttömän pimeän kaupan kanssa.

Kilpailu mustan pörssin kanssa haaste

Yhdysvaltain Kaliforniassa laillisessa kannabiksessa on kova verotus. Siellä kannabiksen verotus on johtanut siihen, että kannabiksen turvin saadaan paljon odotettua vähemmän rahaa.

– Heillä on laillinen jälleenmyynti, mutta verot ovat kasaantuneet. Se tekee asiasta todella vaikean, koska oikeudelliset vähittäismyyjät eivät voi kilpailla mustan pörssin kanssa, Armstrong sanoo.

Kannabista haluavan ei tarvitse kuin napauttaa sormiaan ja laiton tuote on jo löytynyt. Laiton kannabis myydään edelleen laillista halvemmalla. Ennen kannabiksen laillistamista, Kanadan hallitus eliminoi parhaansa mukaan laittoman myynnin.

Kelmien kannabis huomattavasti halvempaa

Kannabiksen verotuksella yritetään pitää tuote poissa lasten ulottuvilta ja pimeästä myynnistä.

– Pitämällä verotuksen aisoissa, haluamme päästä eroon rikollisuudesta, joka kannabikseen liittyy, liittovaltion valtionvarainministeri Bill Morneau sanoo.

Laillinen kannabis on kuitenkin huomattavasti laitonta kalliimpaa. Laillinen maksaa Kanadassa 10 dollaria (8,80 euroa) gramma, kun taas laiton maksaa 6,37 dollaria (5,60 euroa) gramma.  

Lue myös:

    Uusimmat