Kamala Harris järjestää hätäkokouksen Bangkokissa Pohjois-Korean ohjuslaukaisun takia

1:01
Pohjois-Korea teki lokakuun alussa ohjuskokeen – Sireenien ääni tallentui videolle Japanissa

Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris järjestää hätäkokouksen eri maiden johtajien kanssa Pohjois-Korean ohjuslaukaisun takia. Harris pitää kokouksen Thaimaan Bangkokissa tänään Japanin, Etelä-Korean, Australian, Uuden-Seelannin sekä Kanadan johtajien kanssa.

Harris on parhaillaan Bangkokissa Aasian ja Tyynenmeren alueen huippukokouksessa.

Pohjois-Korea laukaisi aiemmin ohjuksen, joka on todennäköisesti mannertenvälinen ballistinen ohjus, sanovat Japanin puolustusministeriö ja Etelä-Korean asevoimat. Japani uskoo ohjuksen pudonneen mereen omalle talousvyöhykkeelleen.

Harrisin kutsumaan kokoukseen osallistuvat ainakin Japanin pääministeri Fumio Kishida, Etelä-Korean pääministeri Han Duck-soo, Australian pääministeri Anthony Albanese sekä Kanadan pääministeri Justin Trudeau.

Yhdysvallat tuomitsi kokeen - Venäjä arvosteli Yhdysvaltoja

Yhdysvallat tuomitsi ohjuskokeen tuoreeltaan sanoen, että se rikkoo röyhkeästi useita YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia ja kasvattaa tarpeettomasti jännitteitä alueella.

–  Yhdysvallat on täällä jäädäkseen. Viestimme on selvä: Yhdysvalloilla on Intian ja Tyynenmeren alueelle pysyvä taloudellinen sitoutuminen, jota ei mitata vuosissa, vaan vuosikymmenissä ja sukupolvissa, Harris sanoi Bangkokissa huippukokouksen aikana.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov kuitenkin sanoi Yhdysvaltojen "kokeilleen Pohjois-Korean kärsivällisyyttä" viime aikoina ja lisäsi, että Yhdysvallat liittolaisineen eivät ole lähestyneet Korean tilannetta diplomaattisesti.

Ohjus oli yhä ilmassa tunti laukaisun jälkeen

Japanin puolustusministeriön tiedotteen mukaan ohjus oli yhä ilmassa tunti laukaisun jälkeen.

Japanin pääministeri Fumio Kishida kertoi, että ohjuksen uskotaan pudonneen mereen maan talousvyöhykkeelle Hokkaidon prefektuurin länsipuolelle. Talousvyöhyke (exclusive economic zone, EEZ) ulottuu aluevesien ulkopuolelle.

Bangkokissa kokouksessa oleva Kishida sanoi toimittajille, ettei ohjus ole tiettävästi aiheuttanut vahinkoja aluksille tai lentokoneille.

BBC:n mukaan Japanin puolustusministeri Yasukazu Hamada sanoi ohjuksen kantaman olleen riittävä yltämään Yhdysvaltoihin asti.

–  Perustuen laskelmiin, joissa otetaan huomioon lentorata, ballistisen ohjuksen kantama olisi tällä kertaa voinut olla 15  000 kilometriä, riippuen sen taistelukärjen painosta. Jos näin on, se tarkoittaa, että Yhdysvaltojen mantere oli sen kantaman sisällä, hän sanoi.

Pohjois-Korea tehnyt ohjuskokeita ennennäkemättömään tahtiin

Pohjois-Korea on tehnyt viime aikoina lukuisia ohjuskokeita. Marraskuun alussa maa ampui lyhyen ajan sisällä peräti 23 ohjusta, joista yksi oli mannertenvälinen ballistinen ohjus. Yksi ohjuksista ylitti Koreoiden merirajan ja putosi lähelle Etelä-Korean aluevesiä ensi kertaa sitten Korean sodan. Torstaina Pohjois-Korea laukaisi lyhyen kantaman ballistisen ohjuksen.

Japanin pääministeri Kishida kuvaili Pohjois-Korean toistavan provosoivia toimia ennennäkemättömään tahtiin.

–  Meidän on voimakkaasti lausuttava jälleen, että tätä ei todellakaan voida hyväksyä. Japanin, Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean on tehtävä läheistä yhteistyötä Pohjois-Korean täyden ydinaseriisunnan eteen, hän sanoi.

Torstaina illalla Kishida kertoi ottaneensa esiin vakavat huolensa turvallisuusasioista, mukaan lukien Pohjois-Koreasta, keskustellessaan Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa. Johtajat tapasivat ensimmäistä kertaa kasvotusten.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja