Pohjois-Korea laukaisi ohjuksen, jonka Japani uskoo pudonneen talousvyöhykkeelleen

Japanin pääministerin mukaan ohjuksen ei tiedetä vahingoittaneen aluksia tai lentokoneita.

Pohjois-Korea on laukaissut ohjuksen, joka on todennäköisesti mannertenvälinen ballistinen ohjus, sanovat Japanin puolustusministeriö ja Etelä-Korean asevoimat. Japani uskoo ohjuksen pudonneen omalle talousvyöhykkeelleen.

Talousvyöhyke (exclusive economic zone, EEZ) ulottuu aluevesien ulkopuolelle.

Japanin puolustusministeriön tiedotteen mukaan ohjus oli yhä ilmassa tunti laukaisun jälkeen. Hetkeä myöhemmin Japanin pääministeri Fumio Kishida kertoi, että ohjuksen uskotaan pudonneen mereen Japanin talousvyöhykkeelle Hokkaidon prefektuurin länsipuolelle.

Thaimaan Bangkokissa alueellisessa kokouksessa oleva Kishida sanoi toimittajille, ettei ohjus ole tiettävästi aiheuttanut vahinkoja aluksille tai lentokoneille.

Pohjois-Korea on tehnyt viime aikoina lukuisia ohjuskokeita. Marraskuun alussa maa ampui lyhyen ajan sisällä peräti 23 ohjusta, joista yksi oli mannertenvälinen ballistinen ohjus. Yksi ohjuksista ylitti Koreoiden merirajan ja putosi lähelle Etelä-Korean aluevesiä ensi kertaa sitten Korean sodan. Torstaina Pohjois-Korea laukaisi lyhyen kantaman ballistisen ohjuksen.

Kishida kuvaili Pohjois-Korean toistavan provosoivia toimia ennennäkemättömään tahtiin.

– Meidän on voimakkaasti lausuttava jälleen, että tätä ei todellakaan voida hyväksyä. Japanin, Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean on tehtävä läheistä yhteistyötä Pohjois-Korean täyden ydinaseriisunnan eteen, hän sanoi.

Torstaina illalla Kishida kertoi ottaneensa esiin vakavat huolensa turvallisuusasioista, mukaan lukien Pohjois-Koreasta, keskustellessaan Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa. Johtajat tapasivat ensimmäistä kertaa kasvotusten.

Lue myös:

    Uusimmat